Linkovi

Podrška Slovenije integraciji Srbije u EU


Ministri spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremic i Slovenije Samuel Žbogar razgovaraju pred početak sastanka u Beogradu.

Šefovi diplomatija Srbije i Slovenije najavili su nakon današnjeg sastanka u Beogradu da će tokom leta Slovenija preuzeti diplomatske objekte bivše SFRJ u Rimu i Milanu. Istovremeno, Vuk Jeremić je pozvao slovenačkog kolegu Samuela Žbogara da u septembru u Beogradu prisustvuje konferenciji Pokreta nesvrstanih.

Pred Srbiju se u ovom trenutku neće postavljati kao uslov za dalje evropske integracije priznanje nezavisnosti, ali će se po proceni slovenačkog ministra inostranih poslova Samuela Žbogara, situacija menjati.

Nakon današnjeg sastanka u Beogradu sa šefom srpske diplomatije, Žbogar je rekao da je dijalog Beograda i Prištine paralelan proces sa razgovorima o članstvu između Srbije i EU, kao i da se očekuje da taj proces na kraju dovede do neke vrste dogovora između Beograda i Prištine.

"Ne vidim da bi Evropska komisija to sad postavljala kao čvrst uslov koji bi Srbija morala da prihvati. Međutim, kako se razgovori o članstvu Srbije u EU budu približavali kraju, verujem da će situacija biti drugačija", navodi Žbogar.

Ministar spoljnih poslova Slovenije Samuel Žbogar izjavio je da je uveren da će Evropska komisija u oktobru predložiti da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU a da će njegova zemlja podržati da se do kraja godine odredi i datum za početak pregovora Srbije i EU o pridruživanju.

"Kada govorimo o samom datumu početka pregovora sa EU, verujem da ima smisla da se odredi datum ako će pregovori da počnu tokom 2012. godine. Mi bismo voleli da datum bude tada i verujem da je moguće mnoga otvorena pitanja rešiti kroz proces pregovora", poručio je Žbogar.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jerermić je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da su bilateralni odnosi Srbije i Slovenije u usponu i istakao da je obim srpskog izvoza u Sloveniju u prva četiri meseca ove godine porastao za 30 odsto. Takođe, Jeremić očekuje da podršku Slovenije u procesu evrointegracije Srbije.

"Slovenija je jedna od zemalja koja je podržavala sve države sa ovog prostora u njihovom evropskom procesu i to će, uveren sam, nastaviti da čini i u budućnosti", naveo je Jeremić.

Slovenački diplomata se danas sastao i sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, koji je tom prilikom predstavio prioritete Srbije i naveo da je od najvećeg značaja dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU do kraja godine kao i određivanje datuma za početak pregovora.

XS
SM
MD
LG