Linkovi

Parada ponosa u Beogradu: Bez reakcije države na pretnje nasiljem


Goran Miletic iz organizacionog odbora skupa Beograd prajd 2012. i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin na konferenciji za novinare 28. septembra 2012.
Goran Miletic iz organizacionog odbora skupa Beograd prajd 2012. i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin na konferenciji za novinare 28. septembra 2012.

Manje od četiri dana uoči zakazane šetnje učesnika Parade ponosa u Beogradu sve je više najava o njenoj zabrani.

Uprkos nezvaničnim najavama da je policija već donela odluku o zabrani Parade ponosa zakazane za 6. oktobar, organizatori te manifestacije do zaključivanja ovog teksta od nadležnih nisu dobili nikakve informacije o tome.

Subotnji Gej prajd, uz to, prate otvorene pretnje nasiljem ekstremističkih organizacija i huliganskih navijačkih grupa, a celokupna pažnja trenutno je usmerena na otvaranje izložbe Ecce homo, koje je najavljeno za sredu, budući da su ekstremisti zatražili njenu zabranu i najavili okupljanje ispred mesta održavanja.

Manje od četiri dana uoči zakazane šetnje učesnika Parade ponosa u Beogradu sve je više najava o njenoj zabrani. Organizatori, koji nizom manifestacija, obeležavaju Nedelju prajda, međutim, o tome od policije nemaju nikakvih zvaničnih informacija. Posle reči ministra policije Ivice Dačića da je na osnovu bezbednosnih procena moguće očekivati zabranu, jedan od organizatora Adorjan Kuruc kaže da, uprkos tome, pripreme za događaj teku normalno.

„Uglavnom cure informacije koje se tiču zabrane. Ne cure informacije koje se tiču hapšenja, privođenja. Pola sata pre curenja informacije o navodnoj zabrani, ljudi iz organizacije su bili na sastanku sa predstavnicima policije i o tome apsolutno nije bilo reči.“

U međuvremenu, više nevladinih organizacija zatražilo je od Vlade Srbije i vlada članica EU unije da podrže sve akcije koje osiguravaju poštovanje prava na slobodu okupljanja u Srbiji.

Suprotne zahteve izneli su pojedini činioci vlasti u Srbiji, pre svih Dragan Marković Palma, koji je, kako kaže, od Dačića tražio zabranu šetnje zakazane za 6. oktobar. On je ponovio svoj stav da je Parada ponosa ustvari parada srama i udarac na porodicu i SPC.

„Mi imamo pravo na stav da parada srama ne treba da se održi u Beogradu, jer ljudska prava homoseksualaca nisu ugrožena. Da li će njihov život da se promeni ako oni demonstriraju ulicama Beograda? Neće. Veliki broj građana toga dana izaćiće na ulicu i da se ne desi nešto što se zove krvoproliće. Mnogo je bolje uskratiti nešto što se ne zove zadovoljstvo nego nešto što se zove ruganje ogromnoj većini građana“, kazao je Marković.

Uz najave nasilja ekstremističkih grupa za vreme predstojeće subotnje šetnje centrom Beograda, pretnje stižu i povodom predstojeće izložbe ECCE homo Elizabete Olson Valin. Pokret „Dveri“ zatražio je zabranu izložbe u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a njihov predstavnik Branimir Nešić najavljuje proteste.

„Mi ćemo se svesni rizika i opasnosti, ali ipak odlučni u nameri sutra okupiti ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju i svim nenasilnim sredstvima pokušati da se izborimo da do te skandalozne i sramne izložbe fotografija ne dođe. Šta će druge organizacije učiniti ne znam“, rekao je Nešić.

Uprkos tome što sadrži izvesni stepen bezbednosnog rizika bilo kakav incident ili zabrana izložbe pokazuje da država ne može da se nosi sa događajem koji se u uređenim državama ne obezbeđuje, objašnjava jedan od organizatora Parade Adorjan Kuruc. Takva stvar bi, kako ocenjuje, bila nedopustiva

„Ja se nekako uzdam u to što smo prethodna dva dana prilično dobro sarađivali sa policijom. Pretpostavljam da će oni u tom smislu uraditi svoj posao i da neće dopustiti da se dese bilo kakvi incidenti“, kaže Kuruc.

Bez obzira na stalno isticanje bezbednosnih rizika ili pretnji koji su bili uzrok zabrani prethodne ili promeni mesta održavanja Prajda, kaznena politika za napade i prebijanje do sada je imala slabe rezultate. To nedvosmisleno ukazuje da nadležni u Srbiji, iz godine u godinu, ne žele na pravi način da se bave bezbednošću manifestacije kakva je Parada ponosa.
Preuzeto od "RSE"
XS
SM
MD
LG