Linkovi

Petrović: Platforma može da ugrozi dijalog

  • Budimir Ničić

Slobodan Petrovic, Deputy Prime Ministers of the Republic of Kosovo

Potpredsednik kosovske vlade smatra da bi njegova Samostalna liberalna stranka doprinela da dokument bude mnogo bolji i da se realizuje

Platforma Srbije za Kosovo u najvećoj meri nije u skladu sa realnošću na Kosovu, smatra zamenik kosovskog premijera Slobodan Petrović. U ekskluzivnom intervjuu za "Glas Amerike" on kaže da uskoro očekuje poziv vlasti iz Beograda na razgovor. Petrović, koji je i predsednik Samostalne liberalne stranke, smatra da bi ova platforma bila mnogo bolja i da bi se sigurno mogla i realizovati da je napravljena u dogovoru sa predstavnicma ove stranke.

Glas Amerike: Kakav je vaš stav o platformi Srbije za Kosovo gde se između ostalog traži veći stepen teritorijalne i politčke autonomije za srpske sredine na Kosovu?

Petrović: "Pre svega platformu, nisam video kao zvanični dokument, to sam video u medijima i mislim da na prvi pogled u najvećoj meri nije u skladu sa realnostima koje su na Kosovu. S druge strane ima dosta nejasnoća kad je reč o široj autonomiji. Od koga se ona traži? Da li se ona traži od Kosova ili od nekog drugog? I ono što je takođe utisak jeste da je dobar deo te platforme već u planu Martija Ahtisarija".

Glas Amerike: Neki albanski zvaničnici na Kosovu smatraju da ta platforma može da ugrozi dijalog Beograda i Prištine. Šta vi kažete na to?

Petrović: "Pa sigurno da postoji pretnja i to je vrlo opasno. Međutim, s druge strane, premijer Republike Srbije Ivica Dačić je kazao da platforma nije sveto pismo, a i činjenica da taj dokument nije još zvaničan i da je to nešto, bar ono šta sam ja mogao da vidim, osavlja prostor za analizu. U svakom slučaju je veoma opasno za dijalog između Beograda i Prištine".

Glas Amerike: Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se nekim predstvnicima Srba sa Kosova sa kojima je razgovarao oko ove platforme. Jeste li vi možda dobili poziv?

Petrović: "Ne, mi nismo dobili poziv".

Glas Amerike: A da li bi ste otišli na razgovor kad bi vas zvao predsednik Nikolić?

Petrović: "Naravno da bih otišao, i očekujemo veoma brzo poziv od nosilaca institucija Republike Srbije. I potpuno sam siguran da bi ova platforma, da je kontaktirana Samostalna liberalna stranka, bila mnogo bolja, i u svakom slučaju bila bi platforma koja bi se mogla realizovati na prostoru Kosova".

Glas Amerike: Srbi sa Kosova ne učestvuju aktivno u dijlogu Beograda i Prištine. Nisu deo ni jednog pregovaračkog tima. Koliko je to dobro ili loše i zašto?

Petrović: "Mi nismo aktivni učesnici dijaloga i to je opšte poznato, ali u svakom slučaju smo spremni da damo svoj doprinos za bolja, kvalitetnija rešenja. I mislim da bi mnogo bolje bilo ukoliko bi legitimni predstavnici srpske zajednice bili deo tih razgovora, ne zbog procesa već zbog kvalitetnijih i boljih rešenja koja bi olakšala i ovako težak život naših građana na Kosovu".

Glas Amerike: Pre nešto više od mesec dana rekli ste da očekujete da će dijalog premijera Dačića i Tačija omogućiti formiranje opštine Severna Mitrovica. Da li očekujete da će ona biti formirana u 2013. godini?

Petrović: "Ja ne bih želeo da spekulišem datumima s obzirom da taj proces, koji je neophodan, treba podržati sa više strana. Vi znate da su problemi na severu Kosova stvarani dugi niz godina i ne očekujem da ćemo ih rešiti u toku jednog meseca. Ali, u svakom slučaju je vrlo važno da smo napravili puno koraka koji idu u tom smeru i ono šta je za mene prevashodno najveći interes jeste da taj proces bude održiv, i da u tom proceseu učestvuju i građani, koji će imati najviše interesa od formiranja opštine Severna Mitrovica".
XS
SM
MD
LG