Linkovi

Petrović: Platforma može da ugrozi dijalog


Slobodan Petrovic, Deputy Prime Ministers of the Republic of Kosovo
Slobodan Petrovic, Deputy Prime Ministers of the Republic of Kosovo

Potpredsednik kosovske vlade smatra da bi njegova Samostalna liberalna stranka doprinela da dokument bude mnogo bolji i da se realizuje

Platforma Srbije za Kosovo u najvećoj meri nije u skladu sa realnošću na Kosovu, smatra zamenik kosovskog premijera Slobodan Petrović. U ekskluzivnom intervjuu za "Glas Amerike" on kaže da uskoro očekuje poziv vlasti iz Beograda na razgovor. Petrović, koji je i predsednik Samostalne liberalne stranke, smatra da bi ova platforma bila mnogo bolja i da bi se sigurno mogla i realizovati da je napravljena u dogovoru sa predstavnicma ove stranke.

Glas Amerike: Kakav je vaš stav o platformi Srbije za Kosovo gde se između ostalog traži veći stepen teritorijalne i politčke autonomije za srpske sredine na Kosovu?

Petrović: "Pre svega platformu, nisam video kao zvanični dokument, to sam video u medijima i mislim da na prvi pogled u najvećoj meri nije u skladu sa realnostima koje su na Kosovu. S druge strane ima dosta nejasnoća kad je reč o široj autonomiji. Od koga se ona traži? Da li se ona traži od Kosova ili od nekog drugog? I ono što je takođe utisak jeste da je dobar deo te platforme već u planu Martija Ahtisarija".

Glas Amerike: Neki albanski zvaničnici na Kosovu smatraju da ta platforma može da ugrozi dijalog Beograda i Prištine. Šta vi kažete na to?

Petrović: "Pa sigurno da postoji pretnja i to je vrlo opasno. Međutim, s druge strane, premijer Republike Srbije Ivica Dačić je kazao da platforma nije sveto pismo, a i činjenica da taj dokument nije još zvaničan i da je to nešto, bar ono šta sam ja mogao da vidim, osavlja prostor za analizu. U svakom slučaju je veoma opasno za dijalog između Beograda i Prištine".

Glas Amerike: Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se nekim predstvnicima Srba sa Kosova sa kojima je razgovarao oko ove platforme. Jeste li vi možda dobili poziv?

Petrović: "Ne, mi nismo dobili poziv".

Glas Amerike: A da li bi ste otišli na razgovor kad bi vas zvao predsednik Nikolić?

Petrović: "Naravno da bih otišao, i očekujemo veoma brzo poziv od nosilaca institucija Republike Srbije. I potpuno sam siguran da bi ova platforma, da je kontaktirana Samostalna liberalna stranka, bila mnogo bolja, i u svakom slučaju bila bi platforma koja bi se mogla realizovati na prostoru Kosova".

Glas Amerike: Srbi sa Kosova ne učestvuju aktivno u dijlogu Beograda i Prištine. Nisu deo ni jednog pregovaračkog tima. Koliko je to dobro ili loše i zašto?

Petrović: "Mi nismo aktivni učesnici dijaloga i to je opšte poznato, ali u svakom slučaju smo spremni da damo svoj doprinos za bolja, kvalitetnija rešenja. I mislim da bi mnogo bolje bilo ukoliko bi legitimni predstavnici srpske zajednice bili deo tih razgovora, ne zbog procesa već zbog kvalitetnijih i boljih rešenja koja bi olakšala i ovako težak život naših građana na Kosovu".

Glas Amerike: Pre nešto više od mesec dana rekli ste da očekujete da će dijalog premijera Dačića i Tačija omogućiti formiranje opštine Severna Mitrovica. Da li očekujete da će ona biti formirana u 2013. godini?

Petrović: "Ja ne bih želeo da spekulišem datumima s obzirom da taj proces, koji je neophodan, treba podržati sa više strana. Vi znate da su problemi na severu Kosova stvarani dugi niz godina i ne očekujem da ćemo ih rešiti u toku jednog meseca. Ali, u svakom slučaju je vrlo važno da smo napravili puno koraka koji idu u tom smeru i ono šta je za mene prevashodno najveći interes jeste da taj proces bude održiv, i da u tom proceseu učestvuju i građani, koji će imati najviše interesa od formiranja opštine Severna Mitrovica".
XS
SM
MD
LG