Linkovi

Petrović u delegaciji Prištine u Briselu


Zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović biće član prištinske delegacije tokom susreta sa predstavnicima Beograda u ponedeljak u Briselu

Zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović biće član prištinske delegacije u narednom susretu sa predstavnicima Beograda koji će se u ponedeljak održati u Briselu. Ovu informaciju Petrović je potvrdio u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike. On je kazao da će uskoro sa predstavnicima vlasti u Srbiji razgovarati i u Beogradu.

Glas Amerike: Nezvanično smo ovde u Vladi saznali da ćete Vi biti član delegacije Prištine u razgovorima sa Beogradom na sledećem susretu u Briselu. Možete li da potvrdite ovu informaciju. Da li je to tačno?

Slobodan Petrović: Da, tačno je. U ovoj rundi pridružiću se premijeru Kosova u procesu dijaloga.

Glas Amerike: Ko će biti preko puta Vas u tom razgovoru i o čemu ćete razgovarati?

Slobodan Petrović: Tema će biti sever Kosova, odnosno utvrđivanje nadležnosti kosovskih institucija na severu Kosova.

Glas Amerike: Ko će biti preko puta vas?

Slobodan Petrović: Sastavi su već poznati s obzirom da ovo nije prvi put da se vodi
ovaj dijalog.

Glas Amerike: Ali ovo je prvi put da je u prištinskoj delegaciji uključen i Srbin iz kosovskih institucija, kakav doprinos vi možete da date tom dijalogu?

Slobodan Petrović: Poznato je da smo mi snažno podržali početak procesa dijaloga, a još snažnije podžavao njegov tok. Naša uloga je veoma važna i mi smo na neposredan način bili učesnici ovog procesa, a sad je privi put da smo i na posredan način uključeni u taj proces i to je jako važno pre svega za srpsku zajednicu, ali takođe i za taj proces. Takođe najvažnije je da se ti dogovori implementiraju na terenu.

Glas Amerike: Znači tu vidite vašu ulogu, u implementaciji?

Slobodan Petrović: Pa naravno i ono što je jako važno je što možemo da iz prve ruke budemo upoznati o onome što se dešava tamo. Tako da je jako važno pogotovo da Srbi koji žive južno od Ibra na bilo koji način ne budu oštećeni tim dogovorima koji će se desiti u Briselu.

Glas Amerike: Ovih dana je situacija oko dijaloga je prilično zategnuta. Premijer Tači poručuje da Srbija može samo da sanja autonomiju ili specijalni status za sever, dok s druge strane premijer Dačić kaže da ne zna više u kom smeru se mogu voditi razgovori sa Prištinom. Da li je po vama dijalog upao u nekakvu krizu?

Slobodan Petrović: Mislim da nije, mislim da je pre svega situacija takva gde se došlo do nekakvih dogovora koji treba da se sprovedu i sigurno da je za tu realizaciju neophodno učešće ne samo dva premijera nego i drugih političkih relevantnih faktora kako samo domaćih tako i međunarodnih. Tako da očekujem da će svi prepoznati svoju ulogu i svoju obavezu, jer ovo je proces koji ima za potrebu poboljšanje života ne samo naše već i budućih generacija koje će živeti na ovom prostoru.

Glas Amerike: Hoćete li se možda uskoro sastati sa predstavnicima vlasti u Beogradu negde van Brisela. U Beogradu recimo ili Prištini, mislim na Vas lično?

Slobodan Petrović: Upoznat sam da se radi na realizaciji tog susreta i da ne postoji tačan datum kad će se to dogovoriti, ali sam siguran da će to biti veoma brzo.

Glas Amerike: Ko radi na organizaciji tog vašeg susreta i ko će biti Vaš sagovornik u Beogradu?

Slobodan Petrović: Činjenica je da smo se mi sretali sa puno funkcionera i političara iz Srbije, ali su to bili neformalni susreti. Imam informaciju da na organiovanju tog zvaničnog susreta u Beogradu rade naši parteneri i prijatelji iz Brisela i svestan sam činjenice da nije potrebna neka posebna urgencija za jedan takav susret, jer mislim da je to više nego neophodno.
XS
SM
MD
LG