Linkovi

Pavlović: Nedovoljna ekonomska saradnja Srbije sa SAD


Dopisnik lista "Danas" Slobodan Pavlović
Dopisnik lista "Danas" Slobodan Pavlović

Vašingtonski dopisnik beogradskog lista “Danas”, Slobodan Pavlović, koji se nedavno vratio iz Beograda, u razgovoru za naš program karakteriše sadašnju ekonomsku saradnju Sjedinjenih Država i Srbije.

Pavlović: Naravno, ekonomska saradnja je u prvom planu i o tome je nedavno vrlo upečatljivo govorila nova američka ambasadorka u Beogradu Meri Vorlik, pozivajući srpske privrednike i uopšte sve ostale strukture koje na to utiču da se više orijentišu na američko tržište. To je, naravno, bilo sasvim na mestu imajući u vidu ne samo obostrani interes nego i jednu disproporciju koja postoji na tom terenu i apsolutno je došlo do tačke, kako se procenjuje i sa jedne i sa druge strane, da se nešto učini. Postoje nagoveštaji da bi tu mogli da se naprave nekakvi pomaci, kako je rekla Vorlikova, imajući u vidu da Srbija za Ameriku predstavlja jednog od glavnih strateških partnera u regionu, ali isto tako je ukazano sa američke strane da Beograd mora da povuće neke konkretne poteze.

Glas Amerike: Šta biste mogli da nam kažete o debalansu ekonomske razmene, kada je reč o izvozu Srbije u SAD?

Pavlović: To je jedna vrlo ozbiljna tema i o tome se dosta govori na tim skupovima, kao i kontaktima koje američki privrednici i predstavnici američke države imaju u Beogradu u poslednje vreme. Taj debalans je veoma upečatljiv i obeshrabrujući imajući u vidu da je to jedna tendencije koja ne da se vremenom gubi sa horizonta, nego naprotiv, statistike pokazuju, uzmimo u obzir samo ovaj period posle rušenja Miloševića, da na tom terenu Srbija sve više gubi dah i sve manje učestvuje u robnoj razmeni sa Amerikom. U poslednjih pet meseci, od janura do maja ove godine, sveukupni izvoz Srbije u Ameriku jedva da je dostigao 25-26 miliona dolara dok je istovremeno uvoz iz SAD nekih stotinak miliona dolara, što je apsolutno na nivou, kako to kažu, statističke greške, imajući u vidu da je tu u pitanju robna razmena sa vodećom silom sveta, čiji se godišnji promet u odnosu na inostranstvo meri hiljadama milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG