Linkovi

Sleiman: Libija - politički izazov za Obamu


"Gadafi želi da iskoristi averziju muslimanskog sveta prema zapadnoj agresiji", smatra analitičar Maunzer Sleiman
"Gadafi želi da iskoristi averziju muslimanskog sveta prema zapadnoj agresiji", smatra analitičar Maunzer Sleiman

Politički analitičar i jedan od osnivača Arapsko-američkog nacionalnog saveta, Manuzer Sleiman u razgovoru za naš program razmatra šta su ciljevi zapadne vojne intervencije u Libiji i kakav to izazov predstavlja za predsednika Baraka Obamu.

Sleiman: Zapad bi želeo da se u Libiji uspostavi režim, čija politika bi bila u skladu sa evropskom, odnosno zapadnom, i smatra da je ovo zlatna prilika, u svetlu epohalnih regionalnih nemira, da se to sprovede u delo. S druge strane, Gadafi je svestan da je izolovan i da nema gde da se povuče i on će se svakako boriti do kraja, što će neminovno doprineti produžetka konflikata u Libiji.

Glas Amerike: Do koje mere je Libija politički izazov za predsednika Baraka Obamu?

Sleiman: Libija predstavlja politički izazov, pošto je Vašington prvo saopštio da želi da Gadafi napusti vlast i zemlju, mada se istovremeno to ne predvidja rezolucijom UN. Vojna akcija odobrena u UN predvidja samo angažovanost u domenu zaštite civila. Za Obamu to znači da je izložen kritikama u Kongresu u pogledu legalnosti angažovanosti SAD u tom ratu što je stvorilo situaciju da cilj misije nije jasan, pošto je predsednik nagovestio da želi promenu režima, a to nije i gledište rezolucije UN. S druge strane, zapadna akcija implicira podršku pobunjenicima. Predsednik je od samog početka govorio o ograničenoj angažovanosti adminstracije u Libiji, shvatajući njenu složenost, a sada nastoji da tu stvar prebaci u ruke Evropljana.

Glas Amerike: Da li postoji plan akcije nakon pada Gadafijevog režima?

Sleiman: Sve će zavisiti od toga kako će doći do promene režima. Da li će do promene doći intenzivnijom akcijom pobunjenika i gušenjem Gadafijeve vojne moći, ili diplomatskim inicijativama. Medjutim, Gadafi smatra da on može bar neko vreme da održi sadašnju pat poziciju i dokaže da je opozicija nesposobna, uprkos zapadnoj podršci, uzdajući se da će uzburkati pro-muslimanska osećanja širom sveta, a time i podršku njegovoj stvari u borbi protiv zapadne agresije. On smatra da bi mu averzija islamskog sveta prema zapadnoj agresiji mogla da pomogne u stvaranju novog i snažnijeg manevarskog prostora.

XS
SM
MD
LG