Linkovi

Usvojen rebalans budžeta, deficit 203 milijarde


"Za" glasalo 135 poslanika, a među onima koji su glasali "protiv" bili su i poslanici Demokratske stranke

Sa 135 glasova "za" poslanici u Skupštini Srbije usvojili su danas rebalans budžeta za 2012. godinu, kojim je predviđen deficit od 203 milijarde dinara.

Sa prihodom od 830 milijardi dinara i rashodom od 1.033 milijarde, Skupštna Srbije usvojila je danas rebalans budžeta za 2012. godinu. Predviđeni deficit od 203 milijarde dinara predstavlja 6,2 odsto bruto-domaćeg proizvoda, a kako je objasnio ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić, paket mera za stabilizaciju javnih finansija omogućio je da se budžetski deficit obori sa 7,1 na 6,2 odsto BDP-a.

Najveći deo budžeta - 700,6 milijardi dinara ili 84,5 odsto doneće poreski prihodi, dok neporeski prihodi i primanja iznose 127,35 milijardi ili 15,4 odsto budžeta.

Rebalansom budžeta obezbeđeno stabilno kreditiranje države do kraja ove godine i pretpostavke za stabilne javne finansije u narednoj godini, rekao je šef Poslaničke grupe URS Vladimir Ilić i dodao da su u ovaj rebalans uključene sve obaveze koje su se morale regulisati ove godine:

"Setom pratećih zakona uz rebalans, pre svega fiskalnih zakona, stvorene su pretpostavke da u narednoj godini prepolovimo deficit budžeta. Dakle, da smanjimo taj jaz između prihoda i rashoda i da u narednih nekoliko godina, a najverovatnije do 2016. godine dovedemo čitav budžet u jedan balans".

Rebalans ovogodišnjeg budžeta usvojen je sa 135 glasova, a među onima koji su glasali protiv bili su i poslanici Demokratske stranke. Po oceni DS-a ovaj rebalans budžeta neće omogućiti poboljšanje kreditnog rejtinga zemlje, niti zaključenje sporazuma sa MMF-om, a kako je istakao Božidar Đelić ovim se teret krize prebacuje na građane, a ne na državu:

"DS nije podržala ni povećanje poreza, jer u ovom momentu je trebalo tražiti rešenje kroz uštede države, a ne kroz veće namete za naše građane. Ali DS je konstruktivna opozicija zbog toga smo mi glasali za promene zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, jer unose povoljnosti za građane i stavlja ih u istu poziciju sa državom u slučaju kašnjenja".

Osim seta zakona koji prate rebalans budžeta, poslanici su danas izabrali i tri viceguvernera Narodne banke Srbije: Anu Gligorijević, Dianu Dragutinović i Veselina Pješčanina.

Kandidate za viceguvernere NBS, predložila je guvernerka Jorgovanka Tabaković, a podržalo ih je 134 poslanika.
XS
SM
MD
LG