Linkovi

Usvojena rezolucija o rušenju zida na severu Mitrovice


Skupština Kosova
Skupština Kosova

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su Rezoluciju kojom se tokom januara sledeće godine zahteva rušenje zida na severu Mitrovice. Istovremeno u tom delu grada obavlja se skraćivanje zida koji je podignut u blizini glavog ibarskog mosta, a gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakic kaže da Rezolucija Skupštine Kosova predstavlja samo skretanje pažnje sa Zajednice srpskih opština.

Rezolucija o rušenju zida u severnoj Mitrovici koji je označen kao politički i ilegalan usvojena je glasovima 72 poslanika i sadrži 4 tačke:

- Da se u januaru 2017. sruši ilegalan zid na severu Mitrovice.

- Da se Vlada Kosova angažuje kako bi nadležni organi preduzeli sve zakonske mere i zid označili kao politički čin, koji je podignut bez dozvole.

- Vlada Kosova da preduzme neophodne mere i da ne menja most na Ibru, da se ne menjaju elementi koje je imao pre 1999. i da mu se ne dodaju zid i stepenište.

- Da se omogući da se građani vrate na svoja imanja u oba dela Mitrovice.

Rezoluciju o rušenju zida predložila je opoziciona Alijansa za budućnost Kosova. Poslanik ove partije Palj Ljekaj rekao je da se ovim dokumentom Vlada Kosova obavezuje da sprovede sve zakonske mere kako bi zid bio uklonjen.

Povodom ove odluke saopštenjem se oglasio i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić koji je kazao da je proces revitalizacije glavnog mosta, kružnog toka i pešačke zone dogovoren između srpske i kosovske strane, uz posredovanje Evropske unije

„Današnja odluka Skupštine Kosova ima čisto politički karakter kojim Priština želi da skrene pažnju javnosti a nakon najave da će Srbi sa Kosova i Metohije samostalno krenuti u formiranje Zajednice srpskih opština, kad već Priština to ne želi da učini, iako je dogovor u Briselu na to obavezuje“, naveo je Rakić

Dok su poslanici u Skupštine Kosova raspravljali o spornom zidu, dvojica radnika u severnom delu Mitrovice radili su na skraćivanju tog zida. Taj zid u blizini glavnog Ibarskog mosta koji deli južni od severnog dela Mitrovice izgrađen je pre oko tri nedelje.

Iz opštine Severna Mitrovica saopštili su nedavno da će zid biti redizajniran i pretvoren u otvoreni amfiteatar i naglasili da je to dogovor tehničkih timova za sprovođenje dogovora o mostu preko Ibra u Mitrovici.

XS
SM
MD
LG