Linkovi

Skupština Crne Gore u petak o protokolu


U crnogorskom parlamentu, na sjednici koja će u petak biti održana na Cetinju, trebalo bi da bude usvojen protokol o pristupanju Crne Gore NATO. Iz vladajućeg DPS-a poručuju da će nadležni organi biti spremni da sankcionišu eventualne pokušaje nasilja, jer su neke opozicione stranke za taj dan najavile proteste

Iako se očekivalo da Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore u utorakrazmatra Prijedlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, kojim se obezbjeđuju uslovi za stupanje Crne Gore u NATO, to se nije dogodilo.

Uz pomalo čudno objašnjenje – da je sjednica odgođena jer predlagač nije došao zbog ranije preuzetih obaveza - odluka Zakonodavnog odbora odložena je za četvrtak. Parlament će se o tome izjasniti dan kasnije, 28. aprila na sjednici na Cetinju.

Vlada podsjeća da su evroatlantska integracija i članstvo u NATO-u, od obnavljanja nezavisnosti Crne Gore, jedan od strateških spoljnopolitičkih prioriteta.

Nakon stupanja na snagu ovog zakona, koji će, po svemu sudeći biti usvojen ubjedljivom većinom glasova, Crna Gora će dostaviti svoj instrument potvrđivanja Sjevernoatlantskog ugovora Vladi Sjedinjenih Američkih Država, koja je depozitar Ugovora. Datum prijema tog instrumenta o potvrđivanju biće datum stupanja Crne Gore u NATO.

Za to vrijeme, iz vladajućeg DPS-a poručuju da će u parlamentu u petak biti dovoljno legitimnih predstavnika naroda da usvoje protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, ističući da nadležni organi moraju biti spremni da sankcionišu eventualne pokušaje nasilja.

Opozicione stranke, izuzimajući SDP, bojkotovaće sjednicu, a DF i neke nevladine organizacije zakazale su za petak proteste ispred zgrade parlamenta na Cetinju.

Iz SNP, koja se u dužem periodu nije oglašavala o svom odnosu prema članstvu Crne Gore u NATO-u, danas su saopštili da ih "ne obavezuje nikakva odluka ovakvog parlamenta, gdje postoje poslanici koji nijesu izabrani slobodnom voljom građana”, niti će, kažu, takvu odluku prihvatiti.

Slično razmišljaju i u većini ostalih opozicionih stranaka koje, ipak, nemaju snagu da se glasovima suprotstave odluci ubjedljive većine poslanika koja podržava članstvo Crne Gore u Alijansi.

XS
SM
MD
LG