Linkovi

Skupština Crne Gore izglasala budžet za 2017


Crnogorska skupština usvojila je danas Zakon o budžetu Crne Gore za narednu godinu vrijedan oko dvije milijarde eura, koji sadrži niz mjera za umanjenje budžetskog deficita i javnog duga.

Za usvajanje zakona glasala su 42 poslanika, bez uzdržanih i glasova protiv, na sjednici kojoj nisu prisustvovali poslanici četiri opozicione koalicije i partije koje ne priznaju rezultate izbora.

Pored niza pravnih akata kojima se nastoje konsolidovati državne finansije, danas su poslanici izglasali smanjenje naknada za majke sa troje i više djece koje su to pravo ostvarile prošle godine glasovima opozicije.

Parlament je usvojio i izmjene i dopune zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru kojima se plate funkcionerima umanjuju za osam posto, te odložili za 1. jul početak primjene dopunjenog zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti koji predviđa naknadu za osnovce i srednjoškolce čiji su roditelji nezaposleni ili ne primaju socijalna i materijalna davanja.

Pored toga, poslanici su izglasali izmjene zakona o porezu na dohodak fizičkih lica i na dodatu vrijednost, o akcizama i o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kao i Zakon o reprogramiranju poreskog potraživanja.

Usvojeni budžet za narednu godinu manji je od rebalansiranog ovogodišnjeg za 26 miliona, a u odnosu na Zakon o budžetu za ovu godinu za 119 miliona eura, pri čemu tekući budžet za 2017. iznosi 91 milioneura više, a kapitalni 52 miliona eura manje pd prethodnog.

Budžetom je predviđeno i zaduživanje u visini do 455 miliona eura, od čega je 221 milion za otplatu duga i obaveze iz prethodnog perioda, 200 miliona za potrebe finansiranja kapitalnog budžeta i izgradnju autoputa, te 34 miliona za potrebe stvaranja fiskalne rezerve.

Skupština je usvojila i Odluku o dodjeli ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u primorju Crne Gore za dva bloka, za grčku kompaniju Energean, nakon prošlogodišnje dodjele koncesije za istraživanje nafte u četiri bloka italijansko-ruskom konzorcijumu Eni Novatek.

Crnogorska opozicija, koja bojkotuje rad parlamenta, oštro je kritikovala predlog budžeta Vlade za 2017, ocjenjujući da će mjere štednje najviše pogoditi najranjivije kategorije, a najmanje klasu bogatih.

Budžet je usvojen i pored uličnih protesta Unije slobodnih sindikata Crne Gore, koji su upozorili poslanike da ne glasaju za budžet, te umjesto finansijskog udara na žene i djecu, konsoliduje finansije naplatom poreskih dugova bogatašima.

"Samo oporezivanjem bogatih možemo da dobijemo 150 miliona svake godine u budžet", rekao je tokom protesta predsjednik USSCG Srđa Keković i upitao "gdje je kraj čizmi neoliberalnog kapitalizma".

XS
SM
MD
LG