Linkovi

Skupovi pristalica režima održani širom Irana


Skupovi provladinih demonstranata
Skupovi provladinih demonstranata

Pristalice režima u Iranu održale su velike skupove u Teheranu i drugim gradovima, dok se Savet bezbednosti UN sprema da održi hitnu sednicu povodom situacije u toj zemlji.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli zatražila je hitnu sednicu, ali su Rusija i druge članice Saveta bezbednosti zbog toga kritikovale SAD uz obrazloženje da su protesti unutrašnje pitanje i da ne predstavljaju pretnju globalnom miru i stabilnosti.

Niki Hejli je rekla da je “svet video užase u Siriji i da je to sve počelo kada je režim pokušao da uskrati pravo na mirne proteste, te da se ne sme dozvoliti da se isto desi u Iranu.”

U neredima koji su izbili tokom antirežimskih protesta poginulo je 22-je ljudi, dok je više od hiljadu uhapšeno. Iranski zvaničnici tvrde da su za nemire odgovorne CIA, Izrael i Saudijska Arabija jer su tenzije u regionu porasle otkad je Donald Tramp postao američki predsednik.

SAD su obećale podršku onima koji protestuju protiv režima. Zvaničnik Bele kuće rekao je da Amerika traži nove sankcije protiv onih koji su odgovorni za gušenje protesta.

I iz Stejt departmenta je poručeno da neće sedeti skrštenih ruku. Iako nisu direktno vezane za proteste, SAD su uvele sankcije za pet iranskih kompanija za koje se veruje da imaju veze sa razvojem raketnog programa Teherana.

XS
SM
MD
LG