Linkovi

Skupština o Kosovu 27. maja, jedan deo poslanika prekida bojkot


Poslanici Narodne skupštine raspravljaće krajem maja o Kosovu, Foto: AP Photo/Darko Vojinovic
Poslanici Narodne skupštine raspravljaće krajem maja o Kosovu, Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sazvala je posebnu sednicu parlamenta za 27. maj na kojoj će se naći izveštaj o Kosovu.

Gojković je novinarima rekla da će pozvati predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prisustvuje sednici, učestvuje u raspravi i podnese izveštaj o Kosovu, a poziv će uputiti i premijerki Ani Brnabić, članovima Vlade Srbije i direktoru Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marku Ðuriću.

"Očekujemo da se nakon izveštaja predsednika otvori debata i da u njoj učestvuju svi poslanici Narodne skupštine, jer je ovo veoma važna i aktuelna tema oko koje je potrebno da se u parlamentu povede dijalog i da građani čuju političke stavove svih povodom pitanja Kosova", istakla je Maja Gojković.

Dodala je da očekuje da debata bude sadržajna, da se čuju različiti pogledi i stavovi o izveštaju.

"Debata će biti otvorena, a posle izveštaja, i uskladu sa poslovnikom, ćemo i glasati o njemu", rekla je Gojković.

Odgovarajući na pitanja o radu Skupštine, Gojković je rekla da rad parlamenta nije blokiran, jer se svakodnevno odvijaju različite aktivnosti u kojoj učestvuje ogromna većina poslanika, odnosno manji deo poslanika trenutno ne učestvuje u debatama i to samo u plenumu.

"Poživ važi za sve. Danas će svi dobiti poziv na sednicu o izveštaju o Kosovu. Njihovo je pravo i politička obaveza da dođu na sendicu i učestvuju u debati", rekla je Gojković.

Stranka moderne Srbije, koja ima šest poslanika, odlučila je da prekine bojkot parlamenta, rekao je za agenciju Tanjug funkcioner te stranke Vladimir Ðurić.

On je objasnio da je Predsedništvo stranke juče donelo preporuku za narodne poslanike da prekinu sa bojkotom rada Narodne skupštine i da je za takvu prepruku deset članova glasalo za, dva su bila uzdržana i jedan je bio protiv.

Mi ćemo doći na posebnu sednicu o Kosovu i nastavićemo da učestvujemo u radu i svih narednih sednica. Odluka nije doneta povodom zakazivanja posebne sednice o Kosovu, jer je šire predsedništvo održano sinoć”, rekao je Ðurić.

XS
SM
MD
LG