Linkovi

Skupština o izboru poverenika, NVO zahtevaju izjašnjavanje kandidata koga je predložila SNS


Arhiva - Zdanje Doma Narodne skupštine Republike Srbije, u Beogradu, 24. aprila 2019. (Foto: Veljko Popović, VOA)
Arhiva - Zdanje Doma Narodne skupštine Republike Srbije, u Beogradu, 24. aprila 2019. (Foto: Veljko Popović, VOA)

U Skupštini Srbije u ponedeljak započeta je sednica na čijem je dnevnom redu između ostlaog i izbor novog poverenika za informacije od javnog značaja, kao i rasprava o predloženim izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Nevladine organizacije traže od kandidata za poverenika da se izjasni o bitnim pitanjima kojima se bavi Poverenik.

Resorni odbor Skupštine predložio je da za novog poverenika bude izabran Milan Marinović, vršilac dužnosti predsednika Prekršajnog suda u Beogradu, koga je kandidovao poslanički klub SNS-a.

Grupa nevladinih organizacija pozvala su poslanike da iskoriste prisustvo Marinovića na sednici i da ga pitaju za njegove stavove, a Marinovića da ih sam predstavi ukoliko mu poslanici ne postave pitanja.

Organizacije civilnog društva koje su potpisale poziv očekuju odgovor budućeg poverenika o ključnim odredbama postojećih zakona o slobodnom pristupu infomacijama i zaštiti podataka o ličnosti koje bi trebalo unaprediti, ali i stav o nameravanom umanjenju prava na pristup informacijama o radu preduzeća u državnom vlasništvu.

Takođe, očekuju da se Marinović izjasni i o pokušajima da se pravo na pristup pojedinim informacijama u potpunosti iskljuci odredbama drugih zakona.

Zajedničko saopštenje potpisali su CRTA, Fondacija za otvoreno društvo Srbija, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Partneri za demokratske promene Srbija, Šer fondacija, Transparentnost Srbija i Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Marinović je ranije na sednici odbora naveo da je kao sudija sarađivao sa poverenikom, ali i postupao po njegovim prijavama.

Ocenio je tada da u praksi ima konfuzije, jer se nekada traži da se da previše informacija, a nekada da se ne daju ni one koji bi trebalo.

U zvaničnoj biografiji Marinovića navodi se da je on kao sudija za prekršaje i sudija Prekršajnog suda od 1998. godine kontinuirano i neposredno štitio ljudska prava, te da je kao sudija Prekršajnog suda u Beogradu postupao u sudskim postupcima po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama i Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti. Bio je član radne grupe koja je uradila Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača.

Sa druge strane, deo opozicije - Stranka moderne Srbije, Demokratska stranka, Narodna stranka, SDS, Liga sociajldemokrata Vojvodine, ranije su podržali zaposlenu u službi poverenika, Nevenu Ružić, za Šabićevog naslednika, ali je na Odboru za kulturu i informisanje odlučeno da kandidat bude Marinović.

XS
SM
MD
LG