Linkovi

Skot: Tržište bez barijera podiže regionalnu stabilnost


Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat
Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat

Srbija malo tržište, ali da igra važnu ulogu u oslobađanju trgovinskih potencijala Zapadnog Balkana, koje kao tržište ima oko 20 miliona ljudi, izjavio je u sredu američki ambasador u Srbiji Kajl Skot i dodao da će povezivanje i preplitanje trgovine Srbije i njenih suseda dati doprinos privrednom rastu, ali i regionalnoj stabilnosti.

Na konferenciji o olakšavanju spoljne trgovine, koju je organizovala Američka privredna komora u Srbiji, Skot je podsetio da je Srbija sa Bosnom i Hercegovinom uklonila barijere za izvoz određenih proizvoda i da se nada da će se taj trend nastaviti i sa drugim zemljama.

Sa takvom ocenom složila se predsednica Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) Jelena Pavlović, koja je rekla da je ukidanje necarinskih barijera za AmCham prioritet u oblasti spoljne trgovine i da predstavlja važnu pretpostavku za rast privrednih aktivnosti.

Po njenom mišljenju ujednačavanje spoljnotrgovinskih procedura u regionu je velika izvozna šansa Srbije koju treba graditi paralelno sa pojednostavljenjem uvoznih procedura.

U materijalu dostavljenom medijima navodi se da je od oktobra prošle godine ubrzano carinjenje ekspresnih pošiljaka. Takođe, ističe se i da je Srbija sa Severnom Makedonijom usaglasila radno vreme fitosanitarne inspekcije na granici, a sa BiH dogovorila priznavanje izveštaja o ispitivanju za tehničku robu akreditovanih laboratorija.

XS
SM
MD
LG