Linkovi

Skot: Pomoći preduzetnicima u Srbiji da se povežu sa investitorima iz sveta


Aehiva - Kajl Skot, ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji.
Aehiva - Kajl Skot, ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji.

Malim i srednjim preduzećima u Srbiji prema procenama nedostaje oko milijardu evra godišnje - što je ogromna propuštena šansa i za preduzeća, i za Srbiju, zbog čega je neophodno obezbediti bolje izvore finansiranja predizetnika, kako bi Srbija rasla onliko brzo koliko može i treba da raste, izjavio je u utorak u Beogradu ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skot.

Na otvaranju konferencije "Fin Tech 4 Business - Tehnologijom do novca" on je podsetio da je makroeknomska stabilnost bila ključ privrednog razvoja Srbije, ali da je sada potreban širi spektar finansijskih proizvoda kako bi se stimulisala dalja privredna ekspanzija, pogotovo u onim delovima privrede koji se ne pronalaze u postojećoj ponudi finansijskih mogućnosti.

Skot je podsetio da je i Vlada Srbije stavila akcenat na to pitanje u programu privrednih reformi za period od 2019. do 2021. godine.

Mala i srednja preduzeća, nastavio je američki ambasador, predstavljaju stub privrede u gotovo svim državama, a u Srbiji više od 99 odsto preduzeća spada u tu kategoriju, dok se 75 odsto preduzetnika oslanja na sopstvenu ušteđevinu kada pokreću sopstveni posao ili traže pozajmice od porodica i prijatelja, zato što nemaju uslove za dobijanje kredita.

Skot je ocenio da će uz pomoć platformi koje će biti predstavljene na forumu, srpske firme naći lakše načine da se povežu s potencijalnim investitorima iz celog sveta.

Brnabić: Izvoz ITK usluga najjača grana Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je izvoz informaciono-komunikacionih usluga (IKT) danas daleko najveća neto izvozna grana Srbije, veća od poljoprivrede, automobilske i mašinske industrije.

Arhiva - Premijerka Srbije Ana Brnabić
Arhiva - Premijerka Srbije Ana Brnabić

Brnabić je rekla da IKT sektor svake godine beleži "neverovatan rast" i da je u 2017. rast bio 21,6 odsto, a u 2018. godini 26,2 odsto, što je bila bila prva godina kada je izvoz naših IKT usluga prešao milijardu evra, dostigavši 1.135.000.000 evra.

I ove godine trend je nastavljen, pa je neto izvoz IKT usluga za prva tri meseca veći za 31,6 odsto nego u istom periodu prošle godine, rekla je ona naglasivši da izvoz svih usluga beleži stalni i snažan rast.

Premijerka je ocenila da je daleko najbolji alat za snažan privredni rast u Srbiji u ovoj, ali i u godinama koje slede, digitalizacija svih segmenata privrede, države i društva.

Direktorka USAID Projekta saradnje za ekonomski razvoj Karen Vestergard rekla je da bi ovim forumom trebalo da otpočne dijalog o tome kako Srbija može da prihvati tehnologiju za postizanje većeg i bržeg ekonomskog rasta i razvoja, koja će pomoći mikro, malim i srednjm preduzećima da dobiju sredstva koja su im potrebna da postanu ključni pokretač budućeg rasta i razvoja zemlje.

XS
SM
MD
LG