Linkovi

U Srbiji 12 obolelih, objavljeni kontakt telefoni, otkazani stranački skupovi


Naslovna strana zvaničnog sajta za praćenje širenja koronavirusa u Srbiji covid19.rs.
Naslovna strana zvaničnog sajta za praćenje širenja koronavirusa u Srbiji covid19.rs.

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je u sredu izjutra da su od poslednjeg izveštaja do osam sati jutros izvršeni testovi 13 osoba, od kojih je sedam bilo pozitivnih, što je ukupan broj obolelih od koronavirusa podiglo na 12.

"Apelujemo na građane i podsećamo ih, na osnovu ovih primera, na značaj lične odgovornosti u ovakvim situacijama, jer je ovim primerom potvrđeno da su pojedinci olako shvatili upozorenja i preporuke struke, da kad imaju simptome ne idu u zatvorene prostore i među ljude", kaže se na naslovnoj strani zvaničnog sajta za praćenje koronavirusa u Srbiji, Covid19.rs

"Time se mogućnost širenja virusa samo uvećava, jer jedna osoba sa simptomima ostvari i do 50 kontakata u takvim uslovima, pa ne ugrožava samo svoje zdravlje, već i zdravlje drugih", dodaje se.

Zato je od izuzetne važnosti da se poštuju preporuke struke, da se ne shvataju olako njihova upozorenja o praćenju simptoma i odgovornom ponašanju svakog pojedinca, naglašava se na sajtu.

Objavljeni brojevi telefona

Ministarstvo zdravlja Srbije objavilo je brojeve telefona instituta za javno zdravlje po mestu prebivališta, na koje mogu da se jave oni koji imaju simptome respiratornih infekcija, a koji su u proteklom periodu boravili u područjima zahvaćenim korona virusom.

Građani pozivanjem tih brojeva telefona od dežurnih epidemiologa mogu da dobiju informacije i preporuke o daljem postupanju.

Ministarstvo podseća građane da u slučaju da imaju respiratornu infekciju, a da su prethodno boravili u području zahvaćenom korona virusom, ne idu u domove zdravlja ili bolnice, niti da šetnjom ili drugim aktivnostima izalžu druge potencijalnom riziku.

Građani se za informacije mogu obratiti i na broj +381 64 8945 235 koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja ili na broj Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" +381 11 2684 566.

Brojeve telefona po zdravstvenim centrima po Srbiji koje građani mogu pozvati možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja.

Kon: Da se ne ponovi Italija

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je Srbija spremno dočekala korona virus, samim tim što je otkriven i što za sada nema nijednog težeg slučaj, istakavši da od čitavog društva zavisi kako ćemo proći i da ne sme da nam se dogodi Italija.

"Imamo priliku da vidimo šta se desilo u Italiji – to ne sme da nam se dogodi", rekao je Kon poručujući svim zdravstvenim radnicima rekao da je neophodno da se upoznaju sa algoritmima i procedurama i da nema više vremena za to.

On je ukazao je da Srbija ima kapacitete, posebno preventivne i epidemiološke, da reaguje pravovremeno sa pravovremenim merama i one će doći na dnevni red.

Govoreći o merama vlade i zabrani ulaska u zemlju strancima iz oblasti pogođenih epidemijom, Kon je rekao da se veći priliv naših državljana koji žive u inostranstvu očekuje na Uskrs, ali da do tada ima dovoljno vremena kako bi se odbro organizovao nadzor i praćenje situacije, te da se tako što više prolongira pojava epidemije.

"Ako se i dogodi - da ona dođe već na proleće sa mnogo blažim potencijalom nego da je došla tokom zime", navodi Kon.

Pozvao je građane koji osete simptome da se jave na predviđene brojeve telefone.

Na pitanje da li nam najavljene visoke temperature idu na ruku u borbi protiv koronavirusa, Kon kaže da povećanje temeprature jeste dobro u smislu otvaranja prozora i razmene vazduha u prostorijama. "To itekako ima značaja prirodno, a videćemo da li će i koliko uticati na tok ove bolesti", zaključio je Kon.

Neodgovorno ponašanje

Mediji prenose reči direktora Infektivne klinike Gorana Stevanovića koji je rekao da su svi novootkriveni slučajevi lakše do umerene kliničke slike i da im nisu ugroženi životu, a da jedino pacijent u Kliničkom centru Vojvodine ima ozbiljniju kliničku sliku.

Ovakav skok u broju obolelih je posledica naše neodgovornosti prema okolini i potiču iz jednog izvora komunikacije u uskom prostoru, rekao je Stevanović.

On je naglasio da građani koji imaju bilo kakve znake respiratorne infekcije ne treba da idu na posao među druge ljude, a da to posebno ne treba da čine ako su došli iz područja u kojima je epidemija koronavirusa u toku.

Vlast i opozicija otkazuju predizborne skupove

Lider vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić odlučio je da se otkažu svi predizborni skupovi te stranke do 1. aprila.

Vučić je odlučio da se to učini iz preventivnih razloga kako bi se izbeglo širenje koronavirusa.

On je naprednjacima rekao da je zdravlje građana važnije.

Savez za Srbiju saopštio je da su sve političke organizacije koje čine srpsku opoziciju, polazeći od potrebe da doprinesu smanjenju opasnosti od širenja korona virusa, odlučile da do daljeg otkažu sve skupove planirane u kampanji bojkota počevši od današnjeg koji je bio planiran u Kuršumliji.

U saopštenju Savez je predlažio Vladi da odmah zabrani javna okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru i donese odluku o privremenom zatvaranju svih predškolskih i školskih ustanova i fakulteta na minimum tri nedelje.

Savez je predložio Vladi da štampa i distribuira obaveštenja o virusu korona sa brojevima telefona koje treba odmah pozvati ukoliko gradjanin primeti simptome, kao i da propiše obavezu objavljivanja teksta obaveštenja svim sredstvima javnog informisanja.

Predsednik Vučić izjavio je da se sve odluke usmerene na borbu protiv korona virusa donose na osnovu stavova najstručnijih ljudi, a ne političara.

Sve što smo rekli na prvoj konferencij za novinare ukazujući na neophodnost ozbiljnog i odgovornog pristupa, ali i poziv građanima da ne paniče i ne pokazuju strah pokazalo se u potpunosti opravdanim“, kazao je on.

Danas je, kako je rekao, bilo razgovora o tome šta je urađeno i šta će se raditi dalje.

XS
SM
MD
LG