Linkovi

Pad indeksa u SAD i Aziji, skok u Evropi


Nakon naglog rasta tokom dana, ključni američki berzanski indeks Dau Džons je na kraju trgovine pao za 200 poena; Gubici i na tržištu u Kini čija se centralna banka odlučila na nove podsticajne mere

Američki berzanski indeksi su, nakon početnog rasta, danas ponovo pali, dok je vrijednost evropskih akcija porasla posle jučerašnjih velikih gubitaka, nakon što su investitori pozdravili odluku Kineske centralne banke da smanji kamatne stope. Na kineskom i većini azijskih tržišta i danas su zabeleženi gubici.

Vrijednost akcija na Volstritu je jutros i tokom dana naglo porasla, nakon najvećeg pada na američkom tržištu u poslednje četiri godine. Dobici su, međutim, na kraju današnje trgovine izbrisani, pa su sva tri indeksa završila u minusu, što je još jedan pokazatelj zabrinutosti investitora u pogledu zdravlja globalne ekonomije. Početnom oporavku ključnih berzanskih indeksa su, između ostalog, doprinijele dobre vijesti iz Kine, čija centralna banka je, pet put od novembra, smanjila glavnu kamatnu stopu i to za 0,25 odsto.

“Agresivna reakcija na tržištima primorala je kinesku vladu da reaguje. Treba takođe napomenuti da je kinesko investiciono tržište mnogo mlađe od zapadnih. Vjerovatno su naučili neke prilično teške lekcije”, smatra analitičar Alister Mekrejg.

Pozitivno su reagovale i evropske berze. Ključni indeks u Londonu porastao je za 3, a njemački i francuski za pet odnosno četiri odsto. Međutim, eksperti poput Erika Viganda, upozoravaju da najgore još nije prošlo.

Dok ne bude više nagovještaja stabilizacije, ne samo u SAD, već i širom svijeta, mislim da će biti povećane nestabilnosti na tržištima.”

Kineska centralna banka smanjila je i obim rezervi koje banke moraju da imaju, da bi pomogla posustaloj ekonomiji i tržištu koje trpi ogromne gubitke. Nove mjere podrške podstakao je još jedan nagli pad kineskih berzanskih indeksa od blizu 8 odsto. Japansko tržište takođe je završilo u gubitku od 4 odsto, dok je trgovina na berzi u Hong Kongu okončana u pozitivnoj teritoriji.

"Pojedini smatraju da bi Kineska centralna banka možda mogla da preduzme snažnije podsticajne mjere kao što je to bio slučaj 2008. i 2009. godine. Međutim, to je neophodno za najhitnije situacije. U ovom trenutku postoji nestabilnosti na tržištima, ali samo malo ekonomsko usporavanje, zbog čega će možda željeti da se uzdrže dok se situacija značajno ne pogorša”, ističe analitičar Kris Bičam.

Međutim, pojedini investitori i dalje su zabrinuti zbog mogućih posljedica usporavanja kineske privrede po globalni rast.

Postoje negativni rizici, s obzirom na to da bi slabljenje kineske ekonomije moglo da se proširi na ostale djelove Azije i ekonomije u usponu, uzimajući u obzir krah cijena sirovina i energenata”, kaže ekspert Džeremi Baston Kar.

Cijene nafte su danas porasle za oko tri odsto, ali se barel američke sirove nafte i dalje prodavao za manje od 40 dolara. Ojačao je i dolar, čija je vrijednost u odnosu na niz valuta prethodnih dana pala na najniži nivo za sedam mjeseci.

XS
SM
MD
LG