Linkovi

Skaparoti: Članstvo CG u NATO ključno


Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi Kertis Skaparoti
Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi Kertis Skaparoti

Komandant NATO-a snaga u Evropi, general Kertis Skaparoti rekao je da je suštinski važno da Crna Gora bude primljena u NATO. Skaparoti je tokom pretresa pred senatskim Odborom za oružane snage rekao da bi izostanak ratifikacije crnogorskog članstva imao negativne posljedice na politiku otvorenih vrata Alijanse.

Predsjedavajući senatskog Odbora za oružane snage, republikanski senator Džon Mekejn pitao je generala Skaparotija o značaju prijema Crne Gore u NATO, uz napomenu da je crnogorsko članstvo već odobrilo 26 od 28 članica. Podsjetio je i da su, kako je naveo, Rusi pokušali da izvrše puč u Crnoj Gori.

“Riječ je o maloj zemlji, sa 650 hiljada stanovnika i strateškom lokacijom. S obzirom na to da je prošla veoma tešku proceduru za članstvo, koliko je po vašem mišljenju značajan njen prijem u NATO", upitao je senator Mekejn.

"Aposlutno je ključno da Crna Gora bude primljena u NATO. Iskazali su želju i ispunili uslove. To takođe naglašava otvorenost NATO-a i mogućnost da uključi one koji žele da budu dio Saveza. U suprotnom, to bi unazadilo ambicije mnogih drugih država i naroda, naročito u istočnoj Evropi, koji su okrenuti ka zapadu i žele da budu dio NATO-a", odgovorio je komandant NATO snaga u Evropi.

Na konstataciju senatorka Mekena da je to pitanje važno, Skaparoti je ponovio:

"Da, smatram da je to ključno".

Komandant NATO snaga je u svjedočenju u Senatu, rekao i da Rusija koristi etničke tenzije na Balkanu da bi usporila napredak u evropskim i transatlantskim integracijama.

"Rusija promoviše anti-evropske stavove u regionu, koristeći korumpirane političke sisteme, loše ekonomske rezultate i sve veću etničku polarizaciju", naveo je Skaparoti.

Rusija se, kako je rekao, 2016. godine otvoreno miješala u političke procese u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG