Linkovi

Bezuspješan pokušaj Sjeverne Koreje da lansira špijunski satelit


Stanovnici Seula prate na TV ekranima sjevernokorejsko lansiranje satelita (Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji)
Stanovnici Seula prate na TV ekranima sjevernokorejsko lansiranje satelita (Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji)

Sjeverna Koreja saopštila je u srijedu da je njen pokušaj da u orbitu pošalje prvi špijunski satelit bio bezuspješan.

Sjevernokorejski državni mediji prenijeli su da se raketa, koja je nosila satelit, zbog kvara srušila u more blizu zapadne obale Korejskog poluostrva. Riječ je o šestom pokušaju Sjeverne Koreje da lansira satelit, i prvom od 2016.

Južnokorejska vojska saopštila je da je rakela imala "abnormalan let" prije nego što se srušila. Takođe je navela da je podigla pripravnost vojske u saradnji sa SAD. Lansiranje je na kratko izazvalo uzbunu i upozorenja na evakuaciju u djelovima Južne Koreje i Japana, koja su brzo povučena.

Sjeverna Koreja je ranije najavila da će lansirati prvi vojni osmatrački satelit između 31. maja i 11. juna da bi osnažila praćenje američkih vojnih aktivnosti.

Tako se pridružila sve intenzivnijoj svemirskoj trci u regionu. Južna Koreja je prošle nedelje u orbitu prvi put lansirala satelit pomoću rakete domaćeg dizajna i proizvodnje, dok je Kina poslala tri astronauta na sada u potpunosti operativnu svemirsku stanicu.

Sirene su se u srijedu ujutro oglasile širom Seula, dok je izdato upozorenje građanima da se pripreme za moguću evakuaciju. Kasnije je saopšteno da je upozorenje greškom poslato.

Japanska vlada je takođe izdala upozorenje za stanovnike Okinave, koje je pozvala da pronađu sklonište. Međutim, kasnije je saopšteno da raketa neće letjeti do japanske teritorije, i upozorenje je ukinuto.

Južna Koreja, Japan i Sjedinjene Države oštro su osudili pokušaj lansiranja, a iz Bijele kuće je saopšteno da se upotrebom tehnologije za balističke projektile krši više rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, "podižu tenzije" i "rizikuje destabilizacija bezbjednosne situacije u regionu i dalje".

"To navodno svemirsko lansiranje uključuje tehnologije direktno povezane sa programom za interkontinentalne balističke rakete DPRK (Sjeverne Koreje). Predsjednik i njegov tim za nacionalnu bezbjednost procjenjuju situaciju u bliskoj saradnji sa našim saveznicima i partnerima. Pozivamo sve zemlje da osude lansiranje i pozovu DPRK na ozbiljne pregovore", naveo je u saopštenju portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Adam Hodž.

Takođe je poručio da vrata za diplomatiju nisu zatvorena, ali da Pjongjang mora odmah da zaustavi sve "provokativne akcije", a da će SAD preduzeti sve mjere da osiguraju svoju bezbjednost i odbranu Južne Koreje i Japana.

Sjeverna Koreja je prethodno pet puta pokušala da lansira satelite. U orbitu je poslala dva, između ostalog i tokom poslednjeg lansiranja 2016- godine. Međutim, analitičari ocjenjuju da su njeni kapaciteti za proizvodnju funkcionalnih satelita i dalje nedokazani, prenosi agencija Rojters.

"Koliko znamo, Sjeverna Koreja ima veoma ograničeni kapacitet da proizvede satelite. Lansirali su nekoliko satelita ranije, ali su svi bili bezuspješni ubrzo nakon lansiranja ili malo poslije toga i ni jedan nema značajne kapacitete", istakao je Brajan Viden iz Fondacije za bezbjedni svijet, američke organizacije koja se bavi politikom i bezbjednošću u svemiru.

XS
SM
MD
LG