Linkovi

Bajdenova čestitka Vučiću za Dan državnosti: Istorijsko savezništvo za bezbednost regiona


Arhiva - Zastave SAD i Srbije

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, 15. februara, predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden uputio je čestitku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

"Naše zemlje neguju dugo partnerstvo, ukorenjeno u porodičnim vezama i preko 140 godina dugoj zajedničkoj istoriji, koja uključuje dva svetska rata tokom kojih smo bili saveznici. U ovom periodu, izgradili smo snažne odnose koji su potpora ekonomskom razvoju i koji unapređuju prosperitet srpskog naroda, pružaju podršku demokratskim institucijama Srbije i vitalnoj ulozi civilnog društva i medija. Naša zajednička zalaganja, takođe, promovišu regionalnu bezbednost, naročito kroz dugotrajno državno partnerstvo Srbije sa Nacionalnom gardom iz Ohaja. U novembru smo, posle pet godina, održali prve bilateralne konsultacije iz oblasti odbrane", navodi Bajden u pismu.

On pozdravlja to što je Srbija učestvovala na Samitu za demokratiju u decembru.

"Ohrabrujem Vas i Vašu Vladu da nastavite da vredno radite na primeni domaćih reformi koje su potrebne da bi svim ljudima u Srbiji bile dostupne tekovine demokratije. Iste te reforme pomoći će da se garantuje održivi razvoj, vladavina prava i privlačna investiciona klima, a približiće vas i pristupanju Evropskoj uniji", piše Bajden.

"Stremljenja Srbije ka EU zavise, takođe, od napretka ka punoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, za koju, kao što znate, smatram da mora da bude zasnovana na uzajamnom priznanju. Sjedinjene Države su spremne da vas podrže u radu u dobroj veri kako biste ostvarili ovaj cilj. Evropska porodica neće biti potpuna bez Srbije i svih njenih suseda", napisao je Bajden u pismu koje je prenelo Predsedništvo Srbije.

"Želim Vama i svim ljudima u Srbiji srećan Dan državnosti", navodi se u čestitki predsednika Bajdena.

XS
SM
MD
LG