Linkovi

Federalni apelacioni sud stopirao Bajdenovu obaveznu vakcinaciju u kompanijama


Arhiva - Red za testiranje na Kovid 19 u Nilsu, Ilinois, 21. oktobra 2021.
Arhiva - Red za testiranje na Kovid 19 u Nilsu, Ilinois, 21. oktobra 2021.

Federalni apelacioni sud SAD u subotu stopirao je napore Bajdenove administracije da zahteva od radnika u američkim kompanijama sa najmanje 100 zaposlenih da budu vakcinisani protiv Kovida 19 ili da se testiraju svake nedelje, navodeći "ozbiljna zakonska i ustavna" pitanja u vezi sa tim nalogom.

Odluka Apelacionog suda za peti okrug Sjedinjenih Država dolazi nakon što su brojne države predvođene republikancima podnele pravne prigovore protiv naloga administracije, koja bi trebalo da stupi na snagu 4. januara.

Bela kuća je odbila da komentariše presudu upućujući na Sekretarijat za rad, gde portparoli nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar.

Stopiranje dolazi dva dana nakon što je Bajdenova administracija objavila pravilo, koje su republikanski guverneri i drugi odmah dočekali pokretanjem pravnih postupaka, tvrdeći da odredba prekoračuje zakonska ovlašćenja administracije.

Akcije u vezi sa vakcinacijom u privatnom sektoru preduzete u skladu sa hitnim ovlašćenjima američke administracije za bezbednost i zdravlje na radu (OSHA), rekli su zvaničnici. Pravilo se odnosi na 84,2 miliona radnika kod 1,9 miliona poslodavaca u privatnom sektoru, navodi OSHA.

Sudski nalog od subote došao je kao odgovor na zajedničku peticiju nekoliko preduzeća, advokatskih grupa i država Teksas, Luizijana, Misisipi, Južna Karolina i Juta. Ovo pravilo se takođe suočava sa zasebnim pravnim izazovima pred drugim sudovima.

Naredba pisana na dve stranice nalaže Bajdenovoj administraciji da odgovori na zahtev za trajnu zabranu protiv pravila do 17 časova u ponedeljak.

XS
SM
MD
LG