Linkovi

SAD kupuju 1,2 miliona barela nafte za svoje strateške rezerve


Strateške zalihe nafte u Americi čuvaju se na lokaicji Brajan Maund blizu Friporta u Teksasu. Foto: Sekretarijat za energetiku SAD.
Strateške zalihe nafte u Americi čuvaju se na lokaicji Brajan Maund blizu Friporta u Teksasu. Foto: Sekretarijat za energetiku SAD.

Sjedinjene Države su kupile 1,2 miliona barela nafte kako bi pomogle da se popune strateške rezerve, nakon što su prošle godine prodale najveću količinu ikada iz svojih zaliha, saopštio je u ponedeljak Sekretarijat za energetiku SAD.

Sekretarijat je saopštio da je kupio naftu po prosečnoj ceni od 77,57 dolara po barelu od dve kompanije, nakon što je podneto 18 ponuda.

Administracija predsednika Džoa Bajdena prošle godine je obavila najveću prodaju iz strateških rezervi - 180 miliona barela, što je deo strategije za stabilizaciju tržišta nafte i borbu protiv visokih cena na pumpama posle ruske invazije na Ukrajinu. Sada je otkupio oko šest miliona barela.

Pošto su cene nafte porasle usled smanjenja proizvodnje od strane Saudijske Arabije i Rusije, administraciji je bilo teško da otkupi naftu za rezerve. Prošlog meseca je podigla cenu po kojoj se nada da će otkupiti naftu na 79 dolara ili manje za barel, u odnosu na raniji raspon cena između 68 i 72 dolara.

Prošlog meseca Sekretarijat za energetiku je saopštio da se nada da će kupiti tri miliona barela za isporuku u decembru i još tri miliona za januar po višoj ceni. Rečeno je da očekuje da će izdavati dodatne pozive za kupovinu nafte za rezerve na mesečnom nivou do najmanje maja 2024.

"Predsesdnik Bajden i sekretarijat za energetiku su posvećeni obnovi rezervi po poštenim cenama, čuvanju ključnog resursa za energetsku bezbednost dok se ujedno postiže i dobra pogodba za američke poreske obveznike", izjavio je portparol Sekretarijata za energetiku.

Sekretarijat je saopštio da se nafta tokom vanredne prodaje prošle godine prodavala u proseku po ceni od 95 dolara po barelu.

XS
SM
MD
LG