Linkovi

Blinken putuje u Evropu, teme Ukrajina, Gaza, NATO i trgovina


Arhiva - Državni sekretar Entoni Blinken maše dok se ukrcava u avion u vazdušnoj vazi Endrjuz u Merilendu, 3. marta 2022.
Arhiva - Državni sekretar Entoni Blinken maše dok se ukrcava u avion u vazdušnoj vazi Endrjuz u Merilendu, 3. marta 2022.

Američki državni sekretar Entoni Blinken putuje ove nedelje u Francusku i Belgiju na razgovore o situaciji u Ukrajini, Gazi i na Haitiju i na trgovinske pregovore sa Evropskom unijom i Jermenijom.

Blinken počinje svoje putovanje u Parizu, gde će se, prema saopštenju Stejt dipartmenta, sastati sa predsednikom Emanuelom Makronom i sa njim razgovarati o podršci Ukrajini, sprečavanju širenja rata između Izraela i Hamasa u Gazi i stabilizaciji situacije na Haitju.

Sjedinjene Države i Francuska bile su među najvećim podržavaocima Ukrajine u dve godine otkako je Rusija pokrenula invaziju na svog suseda.

Blinken će takođe izraziti podršku SAD Organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu tokom razgovara sa generalnom direktorkom Uneska Odri Azulej.

Najviši američki diplomata otputovaće u Brisel na sastanak ministara inostranih poslova NATO povodom proslave 75. godišnjice Alijanse.

Tokom boravka u Briselu, Blinken bi takođe trebalo da se sastane sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom i šefom NATO Jensom Stoltenbergom.

Trojni sastanak između Sjedinjenih Država, Evropske unije i Jermenije zakazan je za petak, a Stejt department je sapštio da će fokus biti na "američkoj i podršci EU ekonomskoj otpornosti Jermenije dok radi na diversifikaciji svojih trgovinskih partnerstava i rešavanju humanitarnih potreba".

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Jermenije Nikol Pašinjan predvodiće svoje delegacije.

Odvojeni pregovori o trgovini i tehnologiji između SAD i EU okončaće Blinkenovo put u Belgiju.

XS
SM
MD
LG