Linkovi

SAD zabrinute zbog presude Morsiju


Mohamed Morsi juče u sudnici u Kairu
Mohamed Morsi juče u sudnici u Kairu

Vašington se protivi praksi masovnih suđenja i izricanja kazni, koji se sprovode tako da nisu u skladu sa međunarodnim obavezama Egipta i vladavinom prava, izjavio jedan zvaničlnik Stejt departmenta, dan pošto je bivši predsednik Egipta sa još više od 1200 drugih osuđen na smrt...

Sjedinjene Američke Države saopštile su da su "duboko zabrinute" zbog smrtne kazne izrečene bivšem egipatskom predsedniku Mohamedu Morsiju i više od 100 drugih optuženih za masovno bekstvo iz zatvora 2011.

"Konstantno izražavamo protivljenje praksi masovnih suđenja i izricanja kazni, koja se sprovode tako da nisu u skladu sa međunarodnim obavezama Egipta i vladavinom prava", izjavio je danas jedan zvaničlnik Stejt departmenta, dan pošto su u Kairu izrečene smrtne kazne, o kojim će konačnu odluku 2. juna doneti vrhovni egipatski verski lider - veliki muftija.

Istovremeno, u zatvoru u Kairu obešena su šestorica ljudi osuđena za ubistvo vojnika prošle godine. Oni su navodno bili članovi ekstremističke grupe na Sinaju, povezane se Islamskom državom, koja se optužuje za izvođenje smrtonosnih napada posle Morsijevog svrgavanja 2013.

Amnesti internešnal opisao je suđenje kao "izuzetno nepravedno".

XS
SM
MD
LG