Linkovi

Sitilidis: Izbori 2012. - sukob ideologija


Džon Sitilidis: Najveće šanse u republikanskoj trci imaju Romni i Peri.
Džon Sitilidis: Najveće šanse u republikanskoj trci imaju Romni i Peri.

Saradnik Centra Vudro Vilson, Džon Sitilidis osvrnuo se na vodeće potencijalne kandidate Republikanske stranke na predstojećim predsedničkim izborima, kao i na ključna politička pitanja koja dele republikance od demokrata.

Sitilidis: Po mnogo čemu predsednički izbori 2012. će imati istorijsku dimenziju do sada možda najizraženijeg sukoba dve idelogije - konzervativne i liberalne. Republikanska stranka će uglavnom podržati platformu ograničenog uticaja države i daleko umerenijih ekonomskih regulativa, da bi se pomoglo biznisima da se oporave i postanu prosperitetni. Podržavaće smanjenje poreza, ali uz istovremeno očuvanje socijalnih programa za one kojima su neophodni.

Demokratska stranka će se koncentirsati na predsednika Obamu i njegovu kampanju za reizbor uz prihvatanje činjenice da je situacija u zemlji teška i da Amerikancima danas nije bolje nego pre četiri godine, što je parola sa kojom se teško može pobediti. Medjutim, Obamini stratezi će ukazivati da je moglo da bude daleko gore da nisu sprovedeni predsednikovi programi i da je ekonomija sada u zaokretu na bolje. Uprkos Obaminom obećanju o promeni i boljitku, u SAD sada vlada politička polarizacija i ekonomska stagnacija, što će biti veliki izazov za predsednika u izbornoj godini.

Glas Amerike: Ko ima najbolje šanse medju republikanskim predsedničkim kandidatima?

Sitilidis: Tri vodeća republikanska kandidata su - najpre Mit Romni, koji je u predsedničkoj trci još od 2007. i koji je danas daleko uspešniji nego 2008. On će promovisati konzervativni politički program istovremeno objašnjavajući nezavisnim biračima da ne podržava ekstremni konzervatizam. Teksaški guverner Rik Peri se sve do nedavno smatrao čovekom koji bi mogao da spase konzervativnu ideologiju, koji uživa podršku “pokreta čajanke” i evangelističkih hrišćana i koji je kao guverner doneo relativno visok ekonomski prosperitet Teksasu. Ali Peri u poslednje vreme gubi na popularnosti. Veliko iznenadjenje je Herman Kejn, koji ponosno naglašava da nema nikakvo političko iskustvo, ali donosi sa sobom optimizam uspešnog biznismena. On je takodje topla i prijatna osoba, koja je van političkih tokova i govori od srca, što ga čini autentičnim i privlačnim. Medjutim, opšte je uverenje da će se na kraju republikanska trka svesti na Romnija i Perija.

Glas Amerike: Na šta će se republikanci fokusirati u trci protiv demokrata?

Sitilidis: Republikanci će se kao laserski zrak koncentrisati na ekonomiju, odnosno neuspešnu ekonomsku politiku predsednika Obame, dok će demokrate nastojati da dokažu da je predsednik učinio šta se moglo pod veoma teškim uslovima nasledjenim od prethodne administracije i da je Republikanska stranka talac svog veoma ekstremnog konzervativnog krila. Dakle, kampanja bi moga da bude principijelna i korektna kada je reč o budućnosti Amerike, a veoma prljava i teška kada je reč o ličnostima i programima.

XS
SM
MD
LG