Linkovi

Sitilidis: Veći broj mesta za republikance


Predsednik Obama će se u naredne dve godine usredsrediti na ekonomiju: Džon Sitilidis

O uticaju predstojećih kongresnih izbora na unutrašnju i spoljnu politiku Sjedinjenih Država, za Glas Amerike govori saradnik Centra Vudro Vilson, Džon Sitilidis.

Sitilidis: “Najverovatniji ishod kongresnih izbora će biti preuzimanje većine u Predstavničkog doma od strane Republikanaca. U Senatu nije verovatno da će Republikanci pobediti Demokrate, ali će verovatno imati jako prisustvo, odnosno 7 do 8 mesta više nego sada, tako da će Demokrate imati većinu od 3 do 4 mesta, u poredjenju sa većinom od 16 do 18 mesta, koje su uživale poslednjih nekoliko godina. Predsednik Obama će morati da se uhvata u koštac sa daleko jačom i agresivnijom republikanskom strankom naredne dve godine, kao rezulatat kongresnih izbora.”

Glas Amerike: Kako bi takav ishod kongresnih izbora mogao da se odrazi na unutrašnju i inostranu politiku presednika Obame?

Sitilidis: “Na unutrašnjem planu, pitanje je kako će predsednik Obama uspeti da postigne dvostranački konsenzus i da li će mu savetnici savetovati da vodi otvoreniju kampanju protiv republikanaca u svetlu reizbora 2012. To će Obami stvoriti odredjene političke probleme. Na planu spoljne politike, imamo situaciju da republikanci u svojim kampanjama jedva da pominju spoljnopolitička pitanja i medjunarodne odnose, a razlog tome je da su američki gradjani apsolutno fokusirani na lošu ekonomsku situaciju, posebno na pitanje nezaposlenosti. To znači da su spoljnopolitička pitanja sada od marginalnog interesa, ukoliko ne bi došlo do nekih katastrofalnih spoljnopolitičkih promena ili problema. Uznemirenost gradjana ekonomskim stanjem Amerike nalaže sve veću angažovanost predsednika o tom pitanju na uštrb gotovo svih drugih. U tom pogledu, republikanci će predstavljati veliki izazov demokratama u pogledu strane politike. Ti izazovi će se odnositi na odnose Vašingtona sa Kinom, politiku prema Iranu, kao i pitanja Avganistana, Pakistana, Severne Koreje i odnosa sa Rusijom.”

Glas Amerike: Imajući u vidu ono što ste rekli, koja će biti glavna preokupacija predsednika Obame naredne dve godine?

Sitilidis: “To će svakako biti ekonomija. Razlog mogućeg republikanskog uspeha na kongresnim izborima, nakon pobede demokrata na izborima 2006 i 2008, jeste duboko nezadovljstvo većine republikanca i nezavisnih birača, koji će biti odlučujući faktor u predstojećim izborima u pogledu Obamine ekonomske politike. Republikanci vide ogromne državne izdatke, bez poboljšanja ekonomije i istovremeno pogoršanje slike nezaposlenosti tokom protekle dve godine. Dakle, predsednik Obama neći imati nikakav drugi izbor nego da se usredsredi na ekonomski rast – da obezbedi poreske povlastice, nove investicije, radna mesta, itd. To će biti glavni barometar izgleda za predsednikov reizbor 2012. godine.”

XS
SM
MD
LG