Linkovi

Sitilidis: Grčka mora da izadje iz krizne faze


Američki analitičar u razgovoru za Glas Amerike razmatra šta bi EU mogla da učini da pomogne Grčkoj u otplati duga, i koji dogadjaji trenutno idu u prilog toj zemlji.

U svetlu tekuće posete nemačkog ministra finansija Volganga Šojbea Grčkoj i ekonomskih teškoća sa kojima je ta zemlja suočena, kolega Branko Mikašinović upitao je saradnika konsultantske firme „Trilogy Advisors“ Džona Sitilidisa, da nam kaže šta bi u ovom momentu EU mogla da učini za Grčku.

Sitlidis: Jedna od najvažnijih stvari koju bi EU mogla da učini jeste da ponovo razmotri uslove otplate duga, da se otplata produži za nekoliko godina, da se smanji kamatna stopa gde je to moguće, tako da termini otplate budu nešto lakši, a istovremeno da se izbegne da Grčka bankrotira, što bi bilo katastrofanlo ne samo za tu zemlju i za EU, već bi to ponovo uzdrmalo globalna finansijska tržišta, možda gore nego što je to bio slučaj 2008.

Naime, veliki broj zemalja i banaka je povezan sa bankarskim i ekonomskim strukturama Unije. Dakle, praksa manje krutih uslova otplate omogućila bi Grčkoj da sprorede potrebne reforme i da se ekonomski stabilizuje i podstakne privredni rast. Drugim rečima, grčka ekonomija mora da izadje iz krizne faze, a permanentna ekonomska kriza kao neka vrsta političke kazne zbog lošeg vodjenja ekonomije u prošlosti, nije u interesu ni Grčke ni EU.

Glas Amerike: Šta u ovom momentu ide u prilog Grčkoj?

Sitilidis: Imate dva veoma pozitivna razvoja dogadjaja, koja su se dogodila poslednjih nekoliko nedelja. Prvo, azerbejdžanska kompanija koja proizvodi prirodni gas saopštila je da će svoj prirodni gas transportovati u Evropu preko Turske, Grčke, Albanije, Italije i dalje na evropska tržišta. Ovo bi za Grčku moglo da znači milijarde dolara u prihodima od naplate transporta prirodnog gasa i stvaranja hiljada radnih mesta za izgradnju i održavanje gasovoda. Drugo, kineska špediterska kompanija Kosko investirala je više od 250 miliona dolara da bi modernizovala luku u Pireju, koja će se takmičiti sa Hamburgom i Roterdamom, tako da će Grčka postati važan faktor u u špediterskim uslugama povezujući Grčku, odnosno Evropu sa Kinom.

Glas Amerike: Kakva je situacija sa samom Evropskom unijom?

Sitilidis: Aspekt političkog jedinstva unije odražava se na ekonomiju i finansije. Ukoliko EU ne promeni kurs političke kohezije, pošto ona stvarno nije toliko kohezivna kao što su SAD, s obzirom da smo mi federalna republika a unija još nije potpuno definisana, dakle, za sada izgleda da će neke zemlje unije morati same da odlučuju kojim će putem krenuti ka ekonomskom rastu i prosperitetu, u svetlu razlika izmedju centralnih država i razvijenih ekonomija unije i njenih perifernih i slabije ekonomski razvijenih država. Ukoliko to bude tako, onda bi faktor disharmonije mogao da stvori od EU hroničnog bolesnika.
XS
SM
MD
LG