Linkovi

Lekovitost sirove čokolade


Radnik pokazuje sušeno semenje kakaoa na plantaži u Venecueli.
Radnik pokazuje sušeno semenje kakaoa na plantaži u Venecueli.

Najveća korist od konzumiranja kakaa i crne čokolade mogla bi da bude sniženje krvnog pritiska, zahvaljujući skoro dekadentnom osećaju topljenja kakao putera u vašim ustima.

Čokolada. Neki ljudi ne mogu da joj odole. I dok nutricionisti upozoravaju da šećer u čokoladi nije dobar za nas, lekari ukazuju na koristi od njenih antioksidanata. Pravi balans, kako kažu, može se pronaći u sirovoj, organskoj čokoladi.

Najveća korist od konzumiranja kakaa i crne čokolade mogla bi da bude sniženje krvnog pritiska, zahvaljujući skoro dekadentnom osećaju topljenja kakao putera u vašim ustima. Takvo raspoloženje može takođe da doprinese antidepresivnim kvalitetima čokolade, kaže dijetetičarka Kim Hofman.

“Ona sadrži fenetilamine, neurotransmitere koji se nalze u mozgu i zapravo deluju tako što podižu raspoloženje. Ona takođe pojačava dejstvo endorfina u krvi, koji su opijati sreće i koji su tu kada ste lepo raspoloženi”.

Nije svaka čokolada ista kada je reč o njenim korisnim hemikalijama. Neki istraživači kažu da visoka temperatura, potrebna za proizvodnju komercijalne čokolade, i do 130 stepeni Celzijusa, može zapravo da umanji njihovu delotvornost. Kod kompaniji “Homest Chocolate” u Kejptaunu u Južnoafričkoj Republici, majstor čokolade Entoni Grid održava temperaturu svoje sirove čokolade ispod 42 stepena.

“Postoji pokret za minimalno kuvanje ili minimalno zagrevanje hrane, kako bi se sačuvali prirodni antioksidanti ili minerali ili bilo koji drugi sastojci. Kakao je deo toga, možete da ga oblikujete sirovog, ako imate veoma kvalitetno zrno”.

Kako bi umanjili prirodnu gorčinu kakaoa, proizvođači čokoladnih proizvoda uklanjanju polifenole - antioksidante koji stvaraju gorak ukus - i dodaju šećer. Kritičarka hrane Leoni Žober ukazuje da je šećer doprinosi bolestima koje imaju veze s težinom, i da čokolada nije nešto što bi trebalo jesti svakoga dana.

“Problem je što preterano izlaganje šećeru tokom dužeg vremenskog perioda uzrokuje ponavljajući inflamatorni odgovor u telu, koji se sada povezuje sa srčanim oboljenjima. Očigledno, to je povezano sa gojaznošću i problemima sa težinom i bolestima u vezi s tim”.

Proizvodi kompanije “Honest Chocolate” napravljeni su sa agave nektarom, umesto sa šećerom i imaju veoma visok procenat kakaoa… što je nešto što mušterije poput Džesike Bonin veoma cene.

“Ono što je izuzetno u njihovoj čokoladi je to da niste prezasićeni šećerom, tako da zapravo možete da osetite samu čokoladu, što je veoma luksuzno i prilično dekadentno”.

Kao i mnogi drugi poznavaoci čokolade, Bonin zadovoljava svoju žudnju uz samo jedno malo parče veoma kvalitetne čokolade.

XS
SM
MD
LG