Linkovi

Širom sveta obeležen Dan žena


Aktivistkinja Amnesti Internešnala leži na zemlji u Berlinu tokom demonstracija u sklopu obeležavanja 8. marta
Aktivistkinja Amnesti Internešnala leži na zemlji u Berlinu tokom demonstracija u sklopu obeležavanja 8. marta

Američki Stejt department nagradio aktivistkinje iz celog sveta, državni sekretar Džon Keri hvalio učešće žena u sektoru bezbednosti u Srbiji

Sjedinjene Države obeležile su Međunarodni dan žena nagradama za devet aktivistkinja iz celog sveta koje su pokazale izvanrednu hrabrost i liderstvo u zastupanju ženskih prava i borbi protiv siromaštva.

Među njima, američki Državni sekretarijat nagradio je poznatu tibetansku autorku Cering Voeser za javno zalaganje za poštovanje ljudskih prava tibetanskih građana u Kini. Voeser se nalazi u kućnom pritvoru koji su naredile kineske vlasti.

U međuvremenu, u Avganistanu, pojedine aktivistkinje i ženske pripadnice vojske obeležile su danas Međunarodni dan žena tako što su u helikopteru nadletele Kabul.

U Južnoj Africi, stotine žena okupile su se u Johanesburgu sa porukom da nasilje prema ženama u toj zemlji mora da se zaustavi.

U Stejt Departmentu je održana ceremonija pod nazivom „Žene od hrabrosti“ tokom koje su državni sekretar Džon Keri i prva dama Sjedinjenih Država, Mišel Obama uručili nagrade aktivistkinjama iz Avganistana, Hondurasa, Nigerije, Rusije, Somalije, Sirije i Vijetnama.

Keri hvalio Srbiju


U autorskom tekstu za srpski dnevnik "Blic", američki državni sekretar Džon Keri navodi da su Izbori održani prošlog proleća u Srbiji dali mnogo žena poslanika i da je to oblast u kojoj, kako je je kao "i mi u Sjedinjenim Američkim Državama možemo da učimo iz vašeg primera. Pozdravljam korake koje ste preduzeli da biste povećali učešće žena u sektoru bezbednosti. Naš svet je bezbedniji kada žene igraju važne uloge u policijskim i vojnim službama", istakao je američki državni sekretar.

Keri je takođe rekao da Stejt department sa zadovoljstvom podržava Udruženje poslovnih žena Srbije, koje obavlja važne poslove na unapređenju ženskog preduzetništva.

"Današnji dan, međunarodni Dan žena je dan kada svako od nas mora da potvrdi svoju posvećenost okončavanju nejednakosti koja sprečava napredak u svakom delu planete", ocenio je Keri.

On je takodje poručio da su Sjedinjene Države spremne da pomognu Srbiji u ostvarenju ovih ciljeva, koje i same teže da dostignu.
XS
SM
MD
LG