Linkovi

Sirijske izbeglice - tutori za arapski jezik


Vermont Governor Refugees

Raseljene sirijske izbeglice ne samo što moraju da se bore sa novom zemljom, kulturom i jezikom, već i sa pronalaženjem zaposlenja. Medjuitim, ispostavilo se da sposobnost da govore arapski, može da znači i dodatni prihod. Jedna startap organizaciju u Njujorku povezuje studente jezika sa tutorima koji su sirijske izbeglice.

Grupa Njujorčana vežba arapski jezik.

Ne postoji ništa kao što je razgovor sa nekim lice u lice”, smatra Lajla Kuran, studentkinja Njujorškog univerziteta.

I kada su vaši nastavnici sirijske izbeglice koje se nalaze svuda u svetu, ne postoji nedostatak tema za razgovor.

“Radimo sa pojedincima koji su izbegli scenario koji mi ne možemo ni da zamislimo”, ističe direktorka organizacije Natakalam Aline Sara.

Na ovom času, nastavnici su u Italiji i Libanu. Kontakt je omogućila je organizacija sa sedištem u Njujorku, Natakalam.

“Natakalam je onlajn platforma koja povezuje studente jezika i trenutno se fokusiramo na one koji uče arapski i koji razgovaraju sa raseljenim pojedincima, izbeglicama.”

Za 15 dolara na sat, učenici mogu da vežbaju konverzaciju na arapskom putem Skajpa sa nekima kao što je Gajs.

“Izabrali smo da razgovaramo o svakodnevnom životu, njihovim interesovanjima, o mom životu, njihovom životu, o situaciji, vestima.”

Studenti se upisuju na časove iz različitih razloga, bilo da studiraju nešto što je povezano sa arapskim ili su turisti koji se spremaju na put u inostranstvo. Za Gajsa, koji živi u Italiji, Natakalam mu omogućava da zaradi novac, što je problem za sve izbeglice.

“Ja govorim engleski što će mi pomoći da nađem posao ali za ljude koji ne govore engleski ili italijanski, veoma je teško da nađu posao.”

Natakalam takođe pomože da se ljudi bolje razumeju.

“Uvek kažem da je Natakalam moj prozor u svet jer putujem svakoga dana kroz ovaj mali prozor.”

“Veoma je važno da se promeni ideja koju svet ima o izbeglicama, da se pokaže da su oni kao i svi ostali i da poseduju sposobnosti koje mogu da nam ponude”, smatra Aline Sara.

Za studente, to je kulturna razmena koju je teško pronaći u bilo kom priručniku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG