Linkovi

Sirijska vlada pokušava da zauzme još jednu pobunjeničku oblast


Čovek guta bicikl pored oštećenih zgrada u opkoljenom gradu Duma, Istočna Guta, u predrađu Damaska, Sirija, 30. marta 2018.
Čovek guta bicikl pored oštećenih zgrada u opkoljenom gradu Duma, Istočna Guta, u predrađu Damaska, Sirija, 30. marta 2018.

Sirijska vlada započela je nekoliko vazdušnih napada u nedelju na pobunjeničku oblast Istočni Kalamun, severoistično od Damaska, javili su lokalni aktivisti.

Vazdušni napadi događaju se dok su u toku pregovori između lokalnog saveta glavnog grada Istočnog Kalamuna i predstavnika sirijske vlade i ruskog centra za pomirenje u Siriji.

"Pobunjenici i lokalni savet nastoje da poštede gusto naseljene gradove od sudbine slične onoj u Istočnoj Guti, pokušavaju da omoguće ljudima da ostanu u svojim domovima i izbegnu teško razaranje oblasti", rekao je novinar stacioniran u Sirji, Abdulah Abdul Karim, za Glas Amerike.

Tokom sastanka, delegacija ruske i sirijske vlade pozvala je pobunjenike da predaju oružje sirijskoj vladi, napuste oblast ili se suoče sa ratom. Delegacija je dala pobunjenicima rok do srede da odgovore.

Abdul Karim takođe je rekao da saveti nekih lokalnih gradova pregovaraju o svojim usovima za pomirenje.

U ponedeljak, grad Al Dumair izdao je saopštenje nakon prve runde pregovora sa Ruskim centrom za pomirenje, pristavši da se radi na očuvanju bezbednosti u gradu, sprečavanju evakuacija civila i njihovoj zaštiti u gradu.

Oko 350.000 civila živi u toj oblasti, uključujući i mnoge koji su raseljeni iz Homsa usled borbi između sirijske vlade i ISIS-a. Drugi su izbeglice koje su nedavno napustile Istočnu Gutu.

Ko kontroliše Istočni Kalamun?

Istočni Kalamun pod pobunjeničkom je kontrolom od 2013. Brojne pobunjeničke frakcije prisutne su u oblasti, uključujući i Sirijski oslobodilački fron i Ahrar al Šam.

Abu Adam al Kalamuni, lider Sirijskog oslobodikačkog fronta, tvitovao je u nedelju da glasine o tome da njegova grupa napušta oblast nisu tačne. Abu Isa Ahrar, lider Ahrar al Šam grupe, takođe je negirao izveštaje o povlačenju iz regiona.

Istočni Kalamun je poslednje uporište Fajlak al Ragman i Đaiš al Islam pobunjeničkih grupa, nakon njihove evakuacije iz Istočne Gute. Snage Martir Ahmed al Abdo pobunjeničke grupe takođe su stacionirane u Kalamunu, u al Tanf oblasti. To je blizu granice sa Jordanom i američke vojne baze.

Pobunjenici u Kalamunu pokušavaju da izbegnu borbe u naseljenim oblastima, operišući umesto toga u planinskim predelima na zapadu i po pustinji na istoku.

Istočna Guta

Poslednji džep pod kontrolom pobunjenika u Istočnoj Guti spreman je da se preda nakon što je Đaiš al Islam, najveća pobunjenička grupa koja kontroliše džep Dume, postigla sporazum sa sirijskim režimom kog podržava Rusija.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, grupa koja iz Britanije nadzire rat u Siriji, saopštila je da su se Đaiš al Islam i sirijska vlada sporazumeli da obezbede one koji žele da ostanu u Dumi, dozvole evakuaciju onih koji žele da odu, da predaju tešku artiljeriju sirijskom režimu i dozvole policiji da se rasporedi po gradu.

Opservatorija saopštava da se očekuje da oko 1.300 civila i boraca napusti opsednuti džep i da su prve grupe već napustile grad i uputile se ka istočnoj Siriji. Pozmatračka grupa saopštava da je više od 1.600 civila ubijeno u Istočnoj Guti otkako je započela ofanziva sirijske vlade u februaru 2018.

Prema Koordinatorima za odgovor na severu, civilne grupe koja radi u severnoj Siriji kako bi pomogla raseljenim civilima, više od 47.000 civila i boraca iz Istočne Gute domoglo se Idliba.

XS
SM
MD
LG