Linkovi

Sirijci povređeni u mogućem hemijskom napadu


Sirijska državna novinska agencija SANA objavila je fotografije povređenih u navodnom hemijskom napadu u Alepu, 24. novembar 2018.

Sirijski državni mediji i sirijska Opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Britaniji, naveli su da je oko 100 ljudi u Alepu hospitalizovano zbog problema sa disanjem.

Grad Alepo kontrolišu snage sirijskog predsednika Bašara al Asada. Opservatorija je saopštila da su lečene 94 osobe, a da se 31 i dalje nalazi u bolnici.

Sirijska državna novinska agencija SANA prenela je u nedelju da je 107 osoba povređeno u Alepu nakon što su ekstremisti pogodili to područje projektilima koji su verovatno sadržavali hlor. Rusija je takođe za napad okrivila pobunjenike.

Povređeni u navodnom hemijskom napadu u Alepu ( Foto: SANA)
Povređeni u navodnom hemijskom napadu u Alepu ( Foto: SANA)

Pobunjenici su međutim demantovali optužbe, a sirijska Opservatorija je saopštila da je Rusija "verovatno" izvela vazdušne napade.

Sirijsko ministarstvo inostranih poslova pozvalo je u nedelju Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da preduzme akciju protiv odgovornih za napade.

Šef sindikata lekara u Alepu Zaher Batal rekao je za agenciju Rojters da se sumnja da su pacijenti bili izloženi hloru i da su lečeni na osnovu tih simptoma, koji su obuhvatali i upalu oka, drhtanje i nesvesticu.

Zapad je više puta optužio Damask da je odgovoran za napade hemijskim oružjem, što su sirijske vlasti odbacile.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG