Linkovi

Sirijci povodom napada: Hiljade civila umiru i od ne-hemijskog oružja


Istraživački centar posle napada u blizini Damaska, 14. april 2018.
Istraživački centar posle napada u blizini Damaska, 14. april 2018.

Koalicioni napad predvođen Sjedinjenim Državama izazvao je pomešane reakcije unutar same Sirije. Dok jedni odobravaju vojnu akciju, drugi to vide kao pokazivanje snage drugim regionalnim silama uključenim u sirijski konflikt.

Tim Al Siofi, aktivista i novinar koji je preživeo hemijski napad u Dumi posle čega je prošle nedelje napustio grad u poslednjem konvoju za Idlib, rekao je Glasu Amerike da su Sirijci prestali da veruju međunarodnoj zajednici.

“Izašao sam iz Dume nakon poslednjeg hemijskog napada i do danas imam probleme zbog udisanja otrovnog gasa. Posle hemijskog napada sam sahranio najboljeg prijatelja u bašti svoje kuće. Poslednje žrtve su sahranjene u školama, čak i u kontejnerima jer nema dovoljno mesta u centimetrima”, rekao je Al Siofi.

“Međunarodna zajednica nikada nije bila iskrena prema Sirijcima”, dodao je on.

Al Siofi je rekao da svet i dalje ne razume još važniju stvar: da civili umiru alarmantnom brzinom u Siriji od ne-hemijskog oružja.

“Više od 2.500 ljudi je poginulo u poslednja dva meseca u istočnoj Guti od svih vrsta oružja, i niko ništa nije učinio po tom pitanju. To je kao da režimu kažete da je dozvoljeno koristiti bilo koje oružje protiv civila osim hemijskog”, ističe Al Siofi.

Džavad Abu Hamzah, novinar Al Džazire u Navi u južnoj Siriji, slaže se sa Al Siofijem.

“Neki Sirijci bi radije da umru u napadu hemijskim oružjem jer neće biti razneti u deliće u eksploziji buradi-bombi ili prjektila”, kaže Hamzah. “Više ne verujemo međunarodnoj zajednici, ni arapskim zemljama ili tzv. prijateljima Sirije. Sirijci se osećaju kao da ih je svet izdao, i zato Asad koristi hemijsko oružje protiv Sirijaca jer niko neće da pomogne ljudima”.

“Američki napad nije efikasan. To su prazne pretnje. Oni samo žele da pošalju poruku i to neće zaustaviti Asada. Asad neće odustati, sada se oseća kao pobednik”, dodao je novinar Al Džazire.

Neki građani Sirije zahtevaju od Sjedinjenih Država da preduzmu oštrije mere protiv režima i da udare Asadovu vladu tamo gde će ih boleti.

“Ono što smo naučili je da je režim pretrpeo minimalne gubitke uprkos saopštenjima iz Pentagona da su ovo jači napadi u odnosu na one koji su izvedeni pre godinu dana”, rekao je Glasu Amerike Ahmed Al Džarba, aktivista iz Idliba.

“Nadali smo se da će ovi napadi ciljati na aktivne vojne položaje sirijskog režima. Ne želimo da napad bude odgovor na korišćenje hemijskog oružja”, dodao je Džarba.

Ograničen vojni cilj

Barzan Iso, kurdski analitičar koji živi u severoistočnoj Siriji smatra da su napadi deo proračunate i ograničene vojne misije i da ih treba staviti u pravi kontekst.

“Cilj napada je da se režim odvrati od korišćenja međunarodno zabranjenih oružja. Cilj je da se omete i izmeni balans moći u Siriji”, kaže Iso. “To je jasno posle napada na istraživačke centre i nekoliko aerodroma. Britanska premijerka Tereza Mej je rekla, cilj nije promena režima već da se spreči korišćenje hemijskog oružja i da se zaustavi njegova normalizacija”.

Međutim Abdula Abdul Karim, menadžer TV stanice Al Badia24 News, koja pokriva centralnu i istočnu Siriju, veruje da čak ni tom ograničenom vojnom misijom nije postignuto ono što je moglo.

“Znamo da je sirijski režim ispraznio sve ciljane lokacije pre napada i da je šteta samo materijalna. Mislim da je svrha tih napada bila da se pošalje poruka drugim silama na terenu da ne napadaju američke snage u istočnoj Siriji i da im ne prete”, smatra Karim.

XS
SM
MD
LG