Linkovi

Sirija: U izraelskom napadu ranjeno 6 ljudi, uništene zgrade


Pokrajina Hama, Sirija
Pokrajina Hama, Sirija

U izraelskom vazdušnom udaru na vojne pozicije u centralnoj Siriji rano u subotu, ranjeno je šest vojnika i uništeno nekoliko zgrada, javila je sirijska novinska agencija SANA.

SANA je citirala neimenovanog vojnog zvaničnika koji je rekao da je u vazdušnom udaru u blizini grada Masjaf, u pokrajini Hama, pogođena vojna akademija poznata pod imenom Računovodstvena škola. Kaže se da su izraelski ratni avioni ispalili rakete ka Siriji iz vazdušnog prostora Libana i da je sirijska vazdušna odbrana oborila neke od raketa.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, stacionirana u Britaniji, rekla je da sa u izraelskom udaru pogođena tri cilja i da je ranjeno 17 vojnika. Kaže se da ima i mrtvih, ali nije odmah bilo jasno koliko je poginulih i da li je reč o Irancima ili borcima koje podržava Iran. Kaže se da je ciljana Račiunovodstvena škola, kao i centar za razvoj raketa u selu u blizini Masjafa i obližna vojna baza boraca koje podržava Iran.

Izraelska vojska obično ne komentariše izveštaje o vazdušnim napadima u susednoj Siriji, iako je nedavno priznala napade na tamošnje iranske ciljeve. Poslednji takav napad, Izrael je priznao krajem marta.

Za sada, povodom poslednjeg napada, Izrael ništa nije komentarisao.

Iran je blizak saveznik sirijskog predsednika Bašara al Asada i poslao je vojne savetnike, kao i hiljade boraca iz regiona da pomognu njegovim snagama u osmogodišnjem konliktu.

Izrael smatra Iran najvećom pretnjom i saopštio je da neće tolerisati nikakvo iransko vojno prisustvo na svojim granicama.

XS
SM
MD
LG