Linkovi

Asadove snage zauzele pobunjenički grad


Snage sirijske vlade u jednom od gradova u pokrajini Latakija
Snage sirijske vlade u jednom od gradova u pokrajini Latakija

Snage sirijske vlade saopštile su da su preuzele kontrolu nad poslednjim velikim gradom u pokrajini Latakija koji su držali pobunjenici

Sirijske snage ponovo su preuzele kontrolu nad gradom Rabija, i tako nastavile da potiskuju pobunjenike iz severozapadne pokrajine Latakija.

Rabija, oko 10 kilometara južno od granice sa Turskom, je među više od deset područja koje su vladine snage zauzele poslednjih dana. Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Britaniji, saopštila je da su pro-vladine snage imale rusku podršku iz vazduha, kao i stratešku pomoć ruskih vojnih oficira.

U istočnom delu Sirije, prema navodima posmatrača, najmanje 164 osobe poginule su poslednja tri dana u ruskim i sirijskim vazdušnim napadima. Među žrtvama napada u pokraiji Deir Ezor je 43 dece. Opservatorija je navela i da su 44 osobe stradale u ruskim i sirijskim vazdušnim napadima u Raki, prestonici grupe Islamska država.

U međuvremenu, Ujedinjene Nacije pokušavaju da okupe opozicione grupe i predstavnike sirijske vlade na mirovnim pregovorima u Ženevi. Izaslanik svetske organizacije Stafan de Mistura želi da razgovori počnu u ponedeljak, ali će verovatno biti odloženi nekoliko dana zbog spora u pogledu učesnika.

U ratu u Siriji do sada je poginulo više od 250 hiljada ljudi, dok su milioni napustili zemlju.

XS
SM
MD
LG