Linkovi

Keri: SAD "na ivici" prekida pregovora sa Rusijom


Američki državni sekretar Džon Keri govori o Transpacifičkom partnerstvu u Centru Vudro Vilson u Vašingtonu
Američki državni sekretar Džon Keri govori o Transpacifičkom partnerstvu u Centru Vudro Vilson u Vašingtonu

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da su Sjedinjene Države blizu donošenja odluke o suspendovanju razgovora sa Rusijom o Siriji zbog toga što Moskva nastavlja vazdušne napade na grad Alepo.

Nekoliko sati pošto je Rusija najavila da će nastaviti sa vadzdušnim napadima na Alepo Keri je rekao da je bilateralno anagžovanje sa Rusijom "iracionalno u kontekstu vrste bombardovanja na terenu". Rusija podržava intenzivnu vojnu operaciju koju su pokrenule snage lojalne sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu u nastojanju da zauzmu istočni deo Alepa koji kontrolišu pobunjenici.

Ujedinjene nacije su opisale situaciju u Alepu kao očajnu, a jedna zvaničnik je izjavio da su medicinske evakuacije hitne i da bi nekoliko stotina ljudi trebalo da bude prebačeno iz dela grada pod opsadom u kojem se nalazi 250 hiljada stanovnika.

Rusija protiv dužeg primirja u Alepu

Rusija je saopštila danas da podržava dvodnevni prekid vatre u severnom sirijskom gradu Alepu, ali ne i duže primirje koje su predložile Sjedinjene Države.

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov rekao je da bi jednonedeljni prekid vatre omogućio ekstremistima da se pregrupišu i obnove zalihe.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je juče svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu da se Vašington priprema da suspenduje bilateralne kontakte sa Rusijom u pogledu Sirije.

"Sekretar je jasno stavio do znanja da Sjedinjene Države i njeni partneri smatraju da je Rusija odgovorna za aktuelnu situaciju, uključujući i upotrebu bombi velike razorne moći u urbanim područjima. Reč je o drastičnoj eskalaciji koja znantno ugrožava civile", naveo je u saopštenju Kerijev portparol Džon Kirbi.

Kirbi je takođe istakao da je savez Rusije sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom povećao rizik od terorističkog napada na ruskoj teritoriji.

"Posledice su nastavak građanskog rata u Siriji, dok će ekstremisti i ekstremističke grupe i dalje da koriste vakum u Siriji da bi proširili svoje operacije koje će, bez sumnje, obuhvatiti i napade na ruske interese, možda čak i ruske gradove, a Rusija će nastaviti da šalje vojnike kući u kovčezima", poručio je Kirbi.

Rjabkov je kritikovao Kirbijevu izjavu, navodeći da može samo da se protumači kao američka podrška terorizmu. Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova je navela da Sjedinjene Države nisu ispoštovale svoje obaveze iz dogovora o prekidu vatre da odvoje umerene sirijske pobunjeničke grupe od ekstremista.

Komentarišući rat u Siriji, američki predsednik Barak Obama rekao je juče da Sjedinjene Države ne mogu da zaustave sukob bez slanja većeg broja vojnika i da mora pažljivo da razmotri kako da rasporedi američku vojsku, koja je već angažovana u zemljama poput Avganistana.

"Biće izazova širom sveta koji nisu direktno povezani sa našom bezbednošću, ali gde moramo da pomognemo. Međutim, slanje većeg broja vojnika neće biti rešenje", poručio je Obama tokom foruma sa vojskom, koji je prenosila kablovska televizija CNN.

XS
SM
MD
LG