Linkovi

Sirija i Putinovo vojno kockanje


Bez obzira na ostvaren napredak u razgovorima sa Rusijom o budućnosti Sirije, zapadni zvaničnici nisu ništa manje zabrinuti zbog sve agresivnije i nepredvidljivije uloge Moskve u svetu.

Ruski predsednik Vladimir Putin već godinama sebe prikazuje kao ličnost koja ima plan, koja ne preza od prikazivanja vojne moć svoje zemlje - Sirija je najnoviji primer toga.

„Raspolažemo sa većim vojnim sredstvima - ako treba upotrebićemo ih.“

I mada Putin koristi reči „mi“ i „Rusija,“ Zapad je fokusiran samo na ruskog lidera.

„Specifično Putin, jer Putin definiše današnju Rusiju. On veruje da je Rusija nepravedno svedena na minorni položaj na globalnoj sceni“, kaže Robert Kardiljo iz Nacionalne agencije za geoprostorne obaveštajne podatke (NGA)

Prisutan je strah da je ruski lider tek počeo.

„Verujem da bi Putin učinio sve što može da bi Rusija ponovo dominirala Istočnom Evropom, Baltikom - ako bi mu pošlo za rukom - čak i nad Zapadnom Evropom“, smatra Džejms Vulzi, bivši direktor CIA-e.

Pored toga što je Rusija zaigrala na globalnom planu, Putinovo samopoouzdanje moglo bi takođe da pojača vojnu industriju i nadogradi trgovinu oružja sa Avganistanom i Irakom. Ali u mestima poput Sirije ima puno rizika.

„Ukoliko bi se povukao poražen, oslabio bi i legitimitet svoje vladavine kod kuće. Njegov legitimitet se trenutno zasniva na imidžu snažnog lidera“, navodi Džon Herbst, bivši ambasador u Ukrajini.

Medjutim, sadašnji i bivši zvaničnici upozoravaju da, iz zapadne perspektive, šteta koju čini Rusija možda neće moći da se popravi.

„Pošto su ozvaničili savez sa Iranom, Hezbolahom i Sirijom, te zemlje i ta terorističku organizacija postale su mnogo sposobnije i mnogo opasnije“, ističe Kristofer Harmer iz Instituta za izučavanje rata.

Ali, za ruskog predsednika Putina, to je samo deo redovnog poslovanja.

XS
SM
MD
LG