Linkovi

Rusija predlaže 1. mart, diplomate skeptične


Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri tokom susreta u Minhenu
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri tokom susreta u Minhenu

Rusija je uputila predlog o primirju u Siriji koji, prema ocenama evropskih diplomata, predstavlja taktiku odlaganja koja bi omogućila nastavak vazdušnih napada na Alepo

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je Moskva podnela “veoma određen predlog”. “Čekaćemo američki odgovor pre nego što ga uputimo Međunarodnoj grupi za Siriju”, poručio je Lavrov, koji je u Minhenu razgovarao sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

Zapadni mediji prenose da Rusija predlaže početak primirja 1. marta, što je prekasno da bi se sprečila humanitarna kriza u Alepu i okolini. Vašington je saopštio da želi da primirje odmah stupi na snagu.

Neimenovani član sirijske opozicije rekao je da bi bilo koji prekid vatre bio dobrodošao ako će okončati “aktuelnu rusku kampanju krvoprolića, ali da moraju da postoje garancije da će svi oni koji podržavaju režim u Damasku, uključujući Iran i borce iz libanskog Hezbolaha, poštovati primirje. Međutim, predsednik druge pobunjeničke koalicije je rekao da je ruski predlog “jednostavno trik koji će Asadov režim iskoristiti da se pripremi za ostale vojne operacije.”

Američki državni sekretar rekao je da će sa Lavrovom imati ozbiljan razgovor o svim aspektima situacije u Siriji i da se nada da će biti postignut napredak kada je reč o primirju i humanitarnom pristupu civilima.

Evropske diplomate rekle su Glasu Amerike da bi odlaganje primirja za nekoliko nedelja omogućilo ruskim i sirijskim snagama da osvoje Alepo i nateraju još veći broj izbeglica da se uputi u Tursku. Visoki zvaničnik Evropske unije uporedio je ruski pregovarački stav o Siriji sa potezima Moskve u Ukrajini.

Prema novom izveštaju, u građanskom ratu u Siriji do sada je poginulo oko 470 hiljada ljudi, što je gotovo dvostruko više od prethodnih procena Ujedinjenih nacija.

Nezavisna, neprofitna organizacija “Sirijski centar za istraživanje” saopštila je da je 400 hiljada Sirijaca poginulo u nasilju povezanom sa sukobom, dok je 70 hiljada izgubilo živote zbog nedostatka adekvatne zdravstvene zaštite, smeštaja, sanitatarnih uslova, hrane i vode. Centar, sa sedištem u Damasku, naveo je da je 11,5 odsto sirijske populacije ubijeno ili povređeno od početka rata u martu 2011. godine.

XS
SM
MD
LG