Linkovi

Pregovori o Siriji ponovo bezuspešni


Predstavnici opozicije sa izaslanikom UN Stafanom de Misturom (1. februar 2016)
Predstavnici opozicije sa izaslanikom UN Stafanom de Misturom (1. februar 2016)

Indirektni pregovori o okončanju petogodišnjeg konflikta u Siriji u haosu su i drugog dana, jer nijedna strana nije održala zvanične sastanke sa izaslanikom UN-a u Ženevi.

Vladina delegacija je saopštila da nije započela formalne pregovore sa izaslanikom Stafanom de Misturom, koji su bili zakazani za danas, navodeći da osnovni okvir ili agenda pregovora tek treba da budu uspostavljeni, i da proces još nije pomeren iz pripremne faze.

Istovremeno, glavna opoziciona grupa je otkazala današnji sastanak sa de Misturom, koji je sinoć proglasio razgovore zvanično otvorenim, pošto je ubedio opoziciju da se pridruži razgovorima.

Pregovori, koji su počeli nedelju dana posle prvobitno planiranog datuma, odloženi su zbog diskusija o tome ko bi trebalo da predstavlja opoziciju na zajedničkim razgovorima, a potom zbog bojkota i zahteva opozicije da se okončaju vazdušni napadi i ukinu blokade oblasti koje su pod kontrolom pobunjenika.

Humanitarna pomoć za Madaju?

Humanitarna kancelarija UN-a saopštila je da će sirijskoj vladi poslati detaljnu listu pomoći koju želi da dostavi u tri opkoljena grada, posle okvirnog sporazuma da se dostave zalihe hrane i drugih potrepština ljudima kojima su preko potrebne.

Ujedinjene nacije nisu saopštile kada će biti dostavljena pomoć gradovima Madaja, Fua i Kfaria. Madaja, oko 40 kilometara severozapadno od Damaska, je već mesecima pod opsadom vladinih snaga , dok pobunjenici, više od godinu dana, blokiraju gradove Fua i Kfaria u pokrajini Idlib.

Humanitarni radnici opisuju situaciju kao veoma tešku, posebno u Madaji, gde prema izveštajima UN-a vlada ozbiljna neuhranjenost, a samo dva lekara rade da pomognu stanovnicima kojih ima 40.000.

UN su se prošlog meseca udružile sa Medjunarodnim crvenim krstom i sirijskim arapskim Crvenim polumesecom da bi dostavili hranu i lekove u tri pomenuta grada, u okviru sličnog sporazuma sa vladom. Širom Sirije ima 15 opkoljenih oblasti u kojima prema procenama UN-a živi 400.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG