Linkovi

Sirijski pobunjenici napreduju ka uporištu ID


Snage sirijskih pobunjenika, koje predvode kurdski borci, uz podršku američkih vazdušnih snaga i vojnih savetnika, zauzele su jedan broj položaja ekstremista Islamske države, tokom žestokih borbi koje se danas vode severno od uporišta te grupe, Rake.

Koalicione snage koje predvode Sjedinjene Države, zavise od sirijskih demokratskih snaga, koje uglavnom čine kurdski borci, a koje treba da izoluju Raku i pitanje je ko će se boriti za grad i zauzeti ga, kada ga napuste islamisti.

Turska vidi te snage, poznatije kao Jedinice za zaštitu, kao terorističku organizaciju povezanu sa drugim kurdskim snagama koje se bore protiv turske vojske za kurdsku autonomiju u Turskoj. Zato je Turska predložila da njene snage predvode ofanzivu.

Američki general Džozef Danford, komandant združenog generalštaba američke vojske, sastao se juče u Ankari sa svojim turskim kolegom, generalom Hulusijem Akarom sa kojim je razgovarao o novoj ofanzivi. Danford je izjavio da Sjedinjene Države i njhovi saveznici i dalje rade na pronalaženju najboljeg sastava vojnih snaga za preuzimanje i upravljanje gradom.

XS
SM
MD
LG