Linkovi

Sirijski pobunjenici osvojili bazu Al-Kaide


Na snimku koji je obezbedio Media centar u Alepu, vidi se sirijski pobunjenik na ulazu u štab Islamske džrave Iraka i Levanta, koji su osvojili pobunjenici.
Na snimku koji je obezbedio Media centar u Alepu, vidi se sirijski pobunjenik na ulazu u štab Islamske džrave Iraka i Levanta, koji su osvojili pobunjenici.

U Siriji već šesti dan besne medjusobni sukobi pobunjeničkih grupa. Pobunjenici su u Alepu osvojili štab grupe Islamska država Iraka i Levanta i oslobodili njene zatvorenike.

Sirijski aktivisti navode da su pobunjenici u severnom gradu Alepu zauzeli kontrolu nad bolnicom koju su njihovi rivali, povezani sa Al-Kaidom, koristili kao svoju bazu, dok medjusobni sukobi grupa koje učestvuju u pobuni protiv sirijskog režima besne već šesti dan.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je labava koalicija umerenih i islamističkih pobunjeničkih grupa danas zauzela tu bazu posle serije udara na pripadnike Islamske države Iraka i Levanta (ISIL).

Opozicioni borci zauzeli su štab džihadističke grupe u Alepu, i zatim, prema izveštajima, oslobodili desetine zatvorenika držanih na toj lokaciji.

U utorak uveče, portparol Islamske države Iraka i Levanta, Abu Mohamde al-Adnani pozvao je svoje snage da slome suparničke pobunjenike. On je takodje upozorio da je ta organizacija objavila rat opozicionoj Sirijskoj nacionalnoj koaliciji kao i vojnoj komandi Slobodne sirijske armije, koju podržava Zapad.

Prethodno je zvanični saradnik Al-Kaide u Siriji, Front al-Nusra, apelovao da se sklopi primirje medju pobunjeničkim frakcijama, ističući da njihovi medjusobni sukobi samo idu u korist vladi Bašara al-Asada. Front al-Nusra mahom čine Sirijci, dok strani borci dominiraju ISIL-om.

Sirijska opservatorija za ljudska prava tvrdi da je u sukobima medju pobunjeničkim frakcijama od petka ubijeno najmanje 385 ljudi, uključujući i 56 civila.
XS
SM
MD
LG