Linkovi

Pripreme na brodu "Kejp Rej"


Američki vojni brod "Kejp Rej" deo rezervne flote u Portsmutu u Virdžiniji, poslužiće kao lokacija za uništavanje najtoksičnijeg sirijskog hemijskog oružja.
Američki vojni brod "Kejp Rej" deo rezervne flote u Portsmutu u Virdžiniji, poslužiće kao lokacija za uništavanje najtoksičnijeg sirijskog hemijskog oružja.

Novinar Glasa Amerike sa grupom reportera posetio je američki vojni brod na kojem će se obavljati uništenje sirijskog hemijskog arsenala.

U toku su pripreme američkog vojnog broda koji bi trebalo da obavi potpuno uništenje sirijskog arsenala hemijskog oružja na moru. Novinar Glasa Amerike, Luis Ramirez, imao je priliku da u grupi sa drugim novinarima poseti brod da bi mogao da prati kako teče proces uništenja takvog oružja.

Posada američkog vojnog broda Kejp Rej danonoćno radi na pripremi broda za obavljanje novog zadatka. Visoki zvaničnik Pentagona, Frenk Kendal objašnjava rad mašina pošto bude stiglo nekoliko tona sirijskog bojnog otrova.

Razgradićemo hemijskog oružje u komponente koje su neupotrebljive za takvo oružje.”

Radnja će biti obavljena pod ovim šatorom u tovarnom prostoru na brodu.

Ovo bi potencijalno mogao da postane kontaminirani prostor. To mesto je za nas najopasnije.”

Članovi posade koji će upravljati sistemom, kažu da je proces bezbedan, kao i da će osigurati da u more ne dospe toksičan otpad.

Tehnologija je nova. SAD su je koristile za uništenje američkog hemijskog oružja.
Međutim, ovo će biti prvi put da se taj proces obavlja na moru.

To je najbolje rešenje, tvrdi šef Udruženja za kontrolu naoružanja, Deril Kimbal.

Tehnologija je proverena. Reč je o relativno bezbednom procesu u kojem se ne upotrebljava eksploziv, ni bilo koja vrsta spaljivanja.”

U toku su probe, brod samo čeka na naredbu da isplovi za Mediteran.
Prema planu u roku 45 dana biće neutralisano oko 700 tona hemijskog oružja, što je pozamašan posao, dok su moguća i odlaganja. Posada je spremila dodatne zalihe za slučaj da stvari potraju duže od predviđenog vremena.
XS
SM
MD
LG