Linkovi

Sirija nastavlja borbu protiv pobunjenika, uprkos upozorenju SAD


Arhiva - Borci lojalni sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu u stoje pored svojih vojnih vozila stand nakon vraćanja kontrole nad Deir al Adasom, gradom južno od Damaska, oblast Tade, 10. februara 2015.

Sirijske državne novine pišu u ponedeljak da će vlada nastaviti borbe protiv "terorista", uprkos upozorenju SAD protiv nove ofanzive protiv pobunjenika u južnoj provinciji Dara, dok ruske i sirijske trupe treba da se raspodele na jugozapadu zemlje, u blizini Izraela.

Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, rekao je da bi sirijske trupe trebalo da budu pozicionirane na granici sa Golanskom visoravni, koju Izrael drži okupiranom od rata 1967. Oblast između Dare i Golanske visoravni pokazuje se kao žarište u široj igri između Izraela i Irana, a Sjedinjene Države upozorile su da će preduzeti akciju da bi zaštitile tamošnji prekid vatre.

Dnevnik Al Bat kaže u svom uvodniku objavljenom u ponedeljak, da pretnja SAD naglašava "prljavu američku ulogu u terorističkom ratu" protiv Sirije. Naglašava se da je sirijska vojska odlučna da povrati sve delove Sirije.

Sjedinjene Države, Rusija i Jordan dogovorili su se prošle godine da uključe Daru u zonu deeskalacije i zamrznu konflikt tamo. Ali, tenzije u toj oblasti su narasle nakon serije nedavnih izraelskih vazdušnih udara na sirijske i iranske snage. Iran je bliski saveznik sirijskog predsednika Bašara al Asada i njegove snage savetuju Iranci.

Izrael je upozorio da neće tolerisati trajno prisustvo iranske vojske u Siriji. Ranije ovog meseca, izveo je talas vazdušnih napada kao odgovor na ono za šta je rekao da je iransko raketiranje izraelskih položaja na Golanu. Bila je to najozbiljnija konfrontacija između ta dva regionalna rivala.

Lavrov je rekao novinarima u Moskvi da je "sporazum o formiranju deeskalacionih oblasti u jugozapadnoj Siriji predvideo eventalno povlačenje svih nesirijskih snaga iz tog dela Sirije".

Dodao je da su ruske i američke vojske očuvale regularni kontakt povodom tog pitanja.

"Rezultat posla koji je u toku trebalo da bi da bude situacija u kojoj će trupe Sirijskih oružanih snaga biti stacionirane duž sirijske granice sa Izraelom", rekao je.

Sirijske vladine snage nedavno su bacile letke na pobunjeničke oblasti u Dari, upozoravaući ih na skorašnju ofanzivu i pozivajući pobunjenike da polože oružje.

Libanska Al Amadin televizija, čiji su reporteri u pratnji sirijskih trupa, javlja da Armija šalje pojačanje u južnu Siriju, u očiglednim pripremama za ofanzivu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG