Linkovi

Sirija: Najveća pobunjenička grupa napušta Damask


Sirijske vladine snage nadgledaju evakuaciju najveće pobunjeničke grupe "Armija islama"

Najveća pobunjenička grupa u predgrađu Damaska u istočnoj Guti započela je evakuaciju iz poslednjeg dela oblasti koja je i dalje pod kontrolom pobunjenika, javljaju sirijski državni mediji.

U izveštaju se navodi da je započet transport članova pobunjeničke Armije islama iz opkoljenog grada Duma u Džarablus, u severnu Siriju.

Ponovno preuzimanje Dume staviće Gutu u potpunosti pod kontrolu vlade predsednika Bašara al Asada, po prvi put nakon 2012. godine.

Ove evakuacije slične su onima koje su se odvijale u ostalim delovima Sirije, gde je nakon sukoba države i pobunjenika porodicama tih organizacija pružen siguran prolaz do oblasti koje se i dalje nalaze pod kontrolom opozicije.

Pored višegodišnje opsade oblasti istočne Gute, provladine snage izvršile su i šestonedeljnu ofanzivu kako bi povratile tu oblast, a tokom napada poginulo je najmanje 1.600 civila.

Duma je jedan od gradova u kom su započeti prvi protesti protiv Asadovog režima 2011. godine. Demonstracije su prerasle u građanski rat u kojem je život izgubilo nekoliko stotina hiljada civila, veliki broj gradova je razrušen, a tenzije između Amerike i prosirijske Rusije su porasle.

Papa Franja iskoristio je deo svog uskršnjeg govora da ponovo pozove sve strane na okončanje “krvoprolića” u Siriji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG