Linkovi

Mirovni pregovori o Siriji u januaru u Ženevi


Šef kancelarije UN u Ženevi, Majkl Moler, izjavio je u utorak da svetska organizacija namerava da organizuje sirijske mirovne prregovore u tom gradu u januaru.

On je novinarima rekao novinarima da tačan datum još nije odredjen ali da je cilj da se pregovori održe krajem idućeg meseca.

U Ženevi su bile održane dve runde mirovnih pregovora pod pokroviteljstvom UN-a početkom prošle godine izmedju vlade predsednika Bašara al-Asada i pobunjenika koji se bore protiv njega od marta 2011.

Ti pregovori su okončani bez većeg napretka a zamah ka postizanju mirovnog sporazuma je iščezao kako je konflikt postajao sve složeniji pošto su ekstremisti Islamske države zauzeli velike delove istočne Sirije. Medjutim, proteklih meseci su obnovljeni napori usmereni ka postizanju mira, a održano je nekoliko medjunarodnih sastanaka predstavnika svetskih sila, uz rešenost da se zaraćene strane ponovo dovedu za pregovarački sto.

Diplomate kao što je američki državni sekretar Džon Keri zalažu se za okončanje gradjanskog rata kao najznačajniji korak u borbi protiv Islamske države i povratku stabilnosti u region.

Savet bezbednosti UN je prošle nedelje usvojio rezoluciju kojom se izražava podrška političkom procesu u kojem bi vodeću ulogu imala sama Sirija, uz podršku Ujedinjenih nacija, s ciljem da se uspostavi prelazna vlada za šest meseci, a održe izbori za 18 meseci.

XS
SM
MD
LG