Linkovi

Medjunarodni inspektori počinju misiju u Siriji


Na pograničnom prelazu izmedju Libana i Sirije.
Na pograničnom prelazu izmedju Libana i Sirije.

Inspektori imaju rok od devet meseci da završe zadatak eliminacije sirijskog arsenala zabranjenog oružja.

Medjunarodni inspektori za nadzor uništavanja hemijskog oružja u Siriji rade na osnovu mandata Ujednjenih nacija bez presedana u praksi te organizacije.

Eksperti iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja, sa sedištem u Hagu, danas su krenuli iz Damaska sa nekoliko vozila UN-a, ali njihovo krajnje odredište nije poznato. Pored inspektora, u timu se nalaze još 14 službenika UN-a.

Sirija je obećala da će saradjivati sa misijom, koju je Saveta bezbednosti odobrio krajem prošlog meseca. Inspektori imaju rok od devet meseci da završe zadatak kako bi sve zalihe hemijskog oružja bile uništene do sredine 2014. godine. To je prvi put da se organizacija suočava sa zadatkom da u tako kratkom roku uništi arsenal zabranjenog oružja u zemlji koja je zahvaćena građanskim ratom.

Tim eksperata je saopštio da će ubrzo početi sa rashodovanjem radionica u kojima se proizvodi hemijsko oružje, pozivajući sirijsku vladu da sarađuje u tome. Takođe je rečeno da međunarodni inspektori razmatraju moguće posledice po zdravlje i prirodnu okolinu koje prete od takve operacije.
XS
SM
MD
LG