Linkovi

"Humanitarna pauza" u Homsu?


Civili u Homsu, snimljeni 30. januara 2014.
Civili u Homsu, snimljeni 30. januara 2014.

Ujedinjene nacije pozdravile su izveštaje iz Sirije da je postignut dogovor o planu kojim bi se civilima dozvolilo da napuste neke oblasti grada Homsa, koji je dugo pod opsadom

Portparol UN-a izjavio je da je Koordinator za pomoć u vanrednim situacijama, Valeri Ejmos, pozdravila vest o "humanitarnoj pauzi" koja bi omogućila civilima da napuste stari deo Homsa, a kojom bi se humanitarnim radnicima dozvolilo da dostavi pomoć za oko dve i po hiljade osoba.

Prema rečima portparola, UN i njihovi humanitarni partneri unapred su pozicionirali hranu, lekove i druge zalihe u blizini, i spremni su da dostave pomoć čim dobiju garancije da imaju bezbedan prolaz do grada. Predstavnik Ujedinjenih nacija nije mogao da potvrdi dogovor koji su ranije danas objavili sirijski državni mediji. On je izjavio za Glas Amerike da su u toku razgovori o tom sporazumu.

Stari grad Homs više od godinu dana odsečen je od dostavki humanitarne pomoći. Sirijska novinska agencija SANA javila je da su vlada i UN postigli dogovor kojim će se nekim stanovnicima omogućiti da napuste stari grad. Kako je saopšteno, dogovor se odnosi na "nedužne civile", uključujući žene, decu, stare i ranjene. Još nije jasno kakav je status muškaraca iz Homsa.
XS
SM
MD
LG