Linkovi

Novo odlaganje hemijskog razoružanja


Sirijsko hemijsko oružje biće uništavano na američkom specijalno adaptiranom brodu Kejp Rep.

Operacija premeštanja i uništavanja sirijskog hemijskog oružja i dalje se odlaže zbog bezbednosnih problema i loših vremenskih uslova.

Operacija premeštanja i uništavanja sirijskog hemijskog oružja i dalje se odlaže zbog bezbednosnih problema i loših vremenskih uslova. Nekoliko zemalja poslalo je vojne brodove kao pratnju tog oružja ka inostranstvu ali pošiljke još nisu stigle do sirijske obale. Ipak, zvaničnici uključeni u operaciju insistiraju da je ukupan proces na dobrom koloseku.

Norveški brod “Helga Ingštad” trenutno u međunarodnim vodama čeka naređenje da uđe u Siriju. U blizini se nalazi Taiko, jedan od najvećih teretnih brodova na svetu, koji će transportovati hemijsko oružje do specijalno adaptiranog američkog broda na kojem će biti uništeno.

Per Roštad je komandant broda norveške Kraljevske mornarice.

“Što se tiče vojne pretnje, mislim da je nivo takve pretnje moguće rešiti, ali moglo da bude drugih problema - sa kontejnerima, sa njihovim tovarenjem, kvarovima na mašineriji, takve stvari”.

Najpre, hemijsko oružje mora da bude dopremljeno do luke Latakija. Prošlog meseca, snage sirijske vlade preuzele su kontrolu nad dva važna pobunjenička grada na putu od Damaska do Latakije. Ali stalni bezbednosni problemi i loši vremenski uslovi uticali su na to da krajnji rok, 31. decembar, ne bude ispoštovan.

Mark Ficpatrik je direktor programa za razoružanje u Međunarodnom institutu za strateške studije.

“Ako se samo pogleda napredak koji je načinjen, a samo pre nekoliko meseci… ko je mogao da pomisli da će Sirija predati celokupno svoje hemijsko oružje kako bi bilo uništeno, da će toliko zemalja sarađivati, Rusija, Sjedinjene Države, Kina i druge zemlje, svi zajedno”.

Uz Norvešku i Dansku, Kina je takođe uputila ratni brod. Snimci Kineske državne televizije pokazuju Jangčeng, za koji kažu da će se pridružiti konvoju koji prati oružje. Glas Amerike nije mogao da potvrdi te navode.

Li Baodong je zamenik ministra inostranih poslova Kine.

“Razlog za takav potez Kine je podrška političkom rešenju sirijskog pitanja. To je dokaz kineske potpune posvećenosti očuvanju mira u svetu, kao jedne od stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija”.

Spremnost međunarodne zajednice da sarađuje je bez presedana, kaže Mark Ficpatrik.

“Vrlo malo zemalja želelo je se umeša u konflikt, da interveniše… zapravo niko nije želeo da učestvuje u intervenciji. Ali kada je došlo do mirovnih napora i uništavanja hemijskog oružja, svi su se uključili”.

Hemijski napad u oblasti Guta prošlog avgusta izazvao je međunarodnu osudu. Sirijska vlada ne prihvata odgovornost za taj napad, ali je - pod međunarodnim pritiskom - pristala da se odrekne svojih zaliha hemijskog oružja. Sirijski nacionalni savet, koalicija opozicionih grupa, pozdravila je uništavanje oružja.

“Uništenje tog oružja mogao bi da bude veliki uspeh za međunarodnu zajednicu u celini, a ne samo pobeda za građane Sirije. Naravno, mi smo protiv tog oružja, ali za nas, uslovi života Sirijaca su mnogo važniji”, istakao je Mahmud Al Hamza iz Sirijskog nacionalnog saveta.

Ti uslovi postaju sve gori. Snimci postavljeni na internet početkom nedelje navodno pokazuju bombardovanje stambenih četvrti u Homsu i Damasku. Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je do sada u konfliktu u toj zemlji poginulo 130 hiljada ljudi.
XS
SM
MD
LG