Linkovi

Izgladnjivanje kao oružje u Siriji


Stanovnici Madaje
Stanovnici Madaje

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da suprotstavljene strane u Siriji nemaju opravdanje za svoj udeo u izgladnjivanju hiljada ljudi.

Pritisak je sve veći na različite frakcije u Siriji da prestanu da koriste izgladnjivanje kao oružje u građanskom ratu.

Iako neka humanitarna pomoć prolazi, generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da suprotstavljene strane u Siriji nemaju opravdanje za svoj udeo u izgladnjivanju hiljada ljudi.

Dozvolite da budem jasan. Upotreba izgladnjivanja kao oružja rata je ratni zločin. Sve strane, uključujući vladu Sirije koja ima primarnu odgovornost da zaštiti Sirijce, čini takve i druge gnusne zločine koji su zabranjeni prema međunarodnom humanitarnom pravu.”

Ban je istakao da je hitno potrebna hrana u gradovima koje kontrolišu pobunjenici, Foi, Kfariji i Madaji, koja je takođe pod kontrolom pobunjenika ali i u blokadi sirijskih snaga.

Kada smo ušli u Madaju, čuli smo za decu kojoj je potrebna pomoć, slučajeve pothranjenosti među decom. Takođe smo videli takve slučajeve i nadali smo se da možemo da ih izvučemo iz Madaje i pružimo im pomoć u našim SOS Centrima”, naveo je Kaled al Safadi iz organizacije "SOS Sirija"

“Nadamo se da će se taj proces nastaviti u narednim danima i ohrabrujuće je da je, konačno, humanitarni proces počeo”, smatra Jakub El Hijo, koordinator Ujedinjenih nacija za Siriju.

Humanitarne agencije planiraju da dostave gorivo u opkoljene gradove u nedelju. U međuvremenu, sirijski pobunjenici žele da se ukinu blokade gradova pre nego što počnu razgovori sa sirijskom vladom koji su zakazani za 25. januar u Ženevi. Rusija, Sjedinjene Države i Ujedinjene Nacije će predvoditi razgovore za pronalaženje rešenja za okončanje rata u Siriji.

XS
SM
MD
LG