Linkovi

Sirija: Deir el-Zur oslobođen od Islamske države


Arhiva - Pokraj puta vidi se znak dobrodošlice u grad Deir el-Zur, Sirija, 20. septebra 2017.
Arhiva - Pokraj puta vidi se znak dobrodošlice u grad Deir el-Zur, Sirija, 20. septebra 2017.

Sirijska armija saopštila je u petak da je oslobodila Deir el-Zur iz ruku grupe Islamska država, što je velika simbolička pobeda u vojnim borbama za zauzimanje uporišta IS-a u naftom bogatoj provinciji duž granice sa Irakom.

Anonimni izvor iz sirijske vojske rekao je za Rojters: "Oružane snage, u saradnji sa savezničkim snagama, oslobodile su grad Deir el-Zur u potpunosti iz stiska terorističke organizacije Daeš", upotrebljavajući arapski akrinom za Islamsku državu.

U saopštenju, vojska tvrdi da je izborila potpunu kontrolu nad gradon, nakon više nedelja duge kampanje koja je sprovođenja zajednički sa savezničkim snagama. Kaže se da vojne jedinice sada uklanjaju zamaskirane eksplozivne naprave i mine koje su ostale iza ekstremističke grupe u gradu.

Deir el-Zour, Syria
Deir el-Zour, Syria

Deir el-Zur bio je podeljen na deo koji su držale vladine snage i deo pod kontrolom IS-a, gotovo tri godine.

Snage sirijske vlade i njeni provladini saveznici prov su probili opsadu koju je držala militantna grupa oko njihovog dela grada u septembru u ofanzivi koju su podržavali Rusi i od onda su napredovali protiv položaja Islamske države.

Ovakav razvoj situacije je značajan poraz IS-a, dok se ta militantna grupa i njen samoproklamovani "kalifat" tresu gubeći gotovo sva urbana uporišta.

Sirijska armija, koju podržavaju Rusija i Iran i sirijske snage koje predvode Kurdi, a koje podržavaju SAD, sada se utrkuju da preuzmu ostatak naftom bogate provincije, uključujući i ključni grad Bokamal, u blizini iračke granice. Deir el-zur je glavni grad provincije koja nosi isto ime.

Deir el-Zur je centar sirijske proizvodnje nafte i najveći je i najvažniji grad na istoku Sirije.

XS
SM
MD
LG